úterý 14. května 2024

Na brněnskou Lesnou budou jezdit trolejbusy

Na sídliště Lesná v Brně začnou jezdit trolejbusy. Město si nechalo vypracovat studii, podle které je trolejbusová doprava v této lokalitě nejvhodnější.

Brněnské sídliště Lesná

Brněnské sídliště Lesná
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Brněnské sídliště Lesná
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Původně chtělo Brno postavit na sídliště Lesná tramvajovou trať, ale nakonec se zdejší obyvatelé dočkají trolejbusové dopravy. Město vyhoví prověřovací studii, která vyhodnotila, že trolejbusová doprava v této lokalitě je nejvhodnější z hlediska budoucího rozvoje a udržitelnosti.

Studie představila šest různých možností pro zlepšení veřejné dopravy na Lesné. Všechny tyto varianty byly důkladně analyzovány pomocí CBA analýzy, což je metoda hodnocení projektů ve veřejném sektoru, která minimalizuje možnost sporů,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Analýza zkoumá veškeré pozitivní a negativní dopady projektu a náklady spojené s jeho realizací.

Z porovnání vyplývá, že nejvýhodnější a nejflexibilnější je aktuálně šestá varianta. Ta zahrnuje výstavbu trolejbusové trati po Seifertově a Okružní ulici na Lesné a obsluhu Soběšic pomocí bateriových IMC vozidel. Při instalaci trakčních stožárů budeme také zvažovat možnost budoucího přechodu na tramvajovou dopravu,“ dodal Kratochvíl.

V současné době probíhá kompletní rekonstrukce mostu přes železniční trať na Merhautově, který bude dostatečně dimenzován pro trolejbusy a potenciálně i pro tramvaje v budoucnosti. V současné době probíhá doprava na Lesnou pomocí autobusů.

Autor: Šimon Mitro

Související

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu

Vodojem 2 na Žlutém kopci
Domácí

Brněnské vodojemy jsou evropským unikátem, který vyráží dech

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

Čeští hráči nastoupili v retro dresech
Hokej Betano Hockey Games

Češi prohráli i se Švýcary, v Brně nevyhráli ani jedno utkání