úterý 7. května 2024

Musk hledá dobrovolníky pro testování mozkových implantátů

Společnost Elona Muska může začít s pokusy mozkových implantátů na lidech, nyní hledá dobrovolníky.

profimedia-0779594611

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Kontroverzní biotechnologická společnost Neuralink, jejíž vlastníkem a zakladatelem je Elon Musk, oznámila na ve svém blogu, že zahájila nábor dobrovolníků pro svůj první klinický pokus na lidech. Po získání schválení od nezávislého hodnotícího orgánu má Neuralink začít nabízet implantáty do mozku pacientům s paralýzou v rámci studie PRIME. Cílem studie PRIME (Precizní roboticky implantované mozko-počítačové rozhraní) je hodnotit bezpečnost a funkčnost implantátu.

Pacienti zapojení do pokusu obdrží čip, který bude chirurgicky umístěn v části mozku ovládající pohyb. Čip, instalovaný robotem, bude následně zaznamenávat a odesílat mozkové signály do aplikace s počátečním cílem „umožnit lidem ovládat kurzor na počítači nebo klávesnici pouze svými myšlenkami,“ uvedla společnost.

Osoby s kvadruplegií způsobenou poraněním krční míchy nebo amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) se mohou přihlásit do šestileté studie, která zahrnuje 18 měsíců domácích a klinických návštěv, následovaných návštěvami po dobu pěti let. Zájemci se mohou zaregistrovat v registru pacientů na webových stránkách Neuralinku.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNN

Související

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

Iphone
Zahraniční Technologie

Apple slibuje nápravu nefunkčních budíků v iPhonech

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem