sobota 4. května 2024

Mrázovka jako nová. Praha 5 ušetřila miliony na revitalizaci parku

Ještě vyřešit problém s narkomany a Mrázovka bude jednou z ozdob Prahy. Za desítky milionů ji teď nechala radnice Prahy 5 revitalizovat.

dsc-1471-exposure-resize

Rekonstrukce Mrázovky přišla na 43 milionů korun.
Zdroj: mapy.cz

  • Rekonstrukce Mrázovky přišla na 43 milionů korun.
  • Zdroj: mapy.cz

Celkem 25 milionů korun ušetřila radnice Prahy 5 při revitalizaci parku Mrázovka, který je jedním ze středobodů této pražské části, pod nímž právě vzniká městský tunel stejného jména. Původní rozpočet na obnovu parku zněl na sumu 67 milionů korun, ale nakonec radnice musela do rozpočtu sáhnout pouze pro 43 milionů. I když jí dalších 17 milionů poskytla kasa magistrátu hlavního města, stále se jedná o výraznou úsporu.

Radnice nechala vykácet stovky náletových rostlin, které nahradila systematicky vysazenými novými stromky. Největší položku, na které radnice také nejvíc ušetřila, představovala rekonstrukce parkových komunikací. V původním plánu se mělo jednat o žulové kostky, které však nakonec nahradila betonová zámková dlažba.

Nejvíce je však radnice pyšná na úpravu retenčního systému. Ten je teď mnohem více v souladu se současnými potřebami ochrany klimatu a životního prostředí a umožňuje mnohem lepší vsakování dešťové vody zpět do půdy.

Radnice by v příštích letech ještě chtěla dotáhnout ke zdárnému řešení problém s narkomany, pro které je Mrázovka vyhledávaným místem. První krok udělala už nyní, kdy do parku instalovala speciální koše na použité jehly.

Autor: Jan Skala

Související

školní jídelna
Domácí

Školy nemají peníze na kuchařky a uklízečky, učitelé zvažují stávku

H14Myd
Domácí

Zábranský park v Berouně dostane novou podobu

GC7q7ocXYAA5zEy
Krimi

Tragédie v Hradci: Za vraždou 14letého chlapce z nádraží byl spor o cigaretu

warsaw-building-glass-aluminium
Zahraniční

Už žádná propagandistická šlichta. Polskými médií zmítá zemětřesení