sobota 18. května 2024

Už žádná propagandistická šlichta. Polskými médií zmítá zemětřesení

Polskem zmítá skandál ohledně veřejnoprávních médií. Ty současná vládnoucí strana Občanská platforma chce očistit od lidí napojených na konkurenci, tedy stranu Právo a spravedlnost.

warsaw-building-glass-aluminium

Sídlo polské TVP ve Varšavě.
Zdroj: Flickr

  • Sídlo polské TVP ve Varšavě.
  • Zdroj: Flickr

Polská veřejnoprávní média zažívají největší otřes za řadu posledních let. Poté, co před parlamentními volbami, které se v této zemi uskutečnily v polovině října, byla veřejnoprávní televizní stanice TVP hlásnou troubou tehdy vládnoucí strany Právo a spravedlnost, situace se začíná měnit. Zejména poté, co se vlády chopila ještě donedávna opoziční Občanská platforma, jejíž ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz se rozhodl jak TVP, tak veřejnoprávní rozhlasovou stanici PR a státní tiskovou agenturu PAP poslat do likvidace. Důvodem je veto zákona o rozpočtu na příští rok ze strany prezidenta Andrzeje Dudy, blízkého spolupracovníka uskupení Právo a spravedlnost

„Chceme Polsku dát čisté zpravodajství, než žádnou propagandistickou šlichtu,“ odůvodnil své rozhodnutí Sienkiewicz. Podle něho jeho současné rozhodnutí umožní hlubokou rekonstrukci správy zejména TVP, kterou chce zbavit pracovníků úzce napojených na bývalou vládní stranu. Proti tomu už se samozřejmě zástupci Práva a spravedlnosti, zejména pak bývalý premiér Mateusz Morawiecki, ostře ohradili.

Právě TVP čelila od řady evropských orgánů kritice za neustálé porušování standardů novinářské práce, kdy údajně zkreslovala informace ve prospěch Práva a spravedlnosti. Nynější, mnohem prozápadněji a liberálně orientovaná vláda slibuje rychlou nápravu situace.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu