pondělí 29. dubna 2024

Školy nemají peníze na kuchařky a uklízečky, učitelé zvažují stávku

To, zač učitelé v listopadu stávkovali, vláda nakonec neplní. Do škol prý posílá rozpočty, které s navýšením peněz na nepedagogické pracovníky příliš nepočítají.

školní jídelna

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Jedno zklamání za druhým prožívají nyní školy napříč celou republikou. Na stole jim totiž přistávají rozpisy rozpočtu pro letošní rok, který vypracovalo ministerstvo školství. Resort Mikuláše Beka (STAN) sliboval po podzimní stávce učitelů navýšení peněz na nepedagogické pracovníky, nakonec se tak neděje. Některé školy dokonce budou muset hospodařit s ještě utaženějším rozpočtem. V souvislosti s tím zaznívají hlasy o znekvalitnění služeb, propouštění a finanční tísni.

Školské odbory jsou přístupem ministerstva pobouřeny a na tento týden svolaly mimořádnou schůzi, kde zváží své další kroky, kdy je ve hře i další stávka, podobná té podzimní. Do té se v listopadu zapojili další, zejména průmyslové odborové svazy a dosud šlo o největší protest proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Ministerstvo školství však uvedlo, že do škol tento rok posílá o pět miliard více než loni. Jestli je však ředitelé přidělí kuchařkám, uklízečkám, či za ně nakoupí učební pomůcky, je už v kompetenci vedení škol. Z ministerstva zní také hlasy, že by více peněz školám mohly poskytnou města a obce, které jsou jejich zřizovateli.

Autor: Jan Skala

Související

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů

pexels-photo-13030035
Domácí

Bek chce zahrnout problematiku LGBTQ+ do osnov. Jiným politikům se to nelíbí

škola
Domácí Školství

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného státem

Vratislav_Mynář_Praha_2013
Domácí

Policie navrhla obžalovat Mynáře. Viní jej z čachrů s evropskými dotacemi