USA budou čelit největší invazi cikád za 220 let. Mapa ukazuje, kde udeří

Mapa ukazuje, kde v USA propukne cikádí apokalypsa. Triliony cikád zasáhnou nejvíce Illinois a Missoury.

Cikáda sedmnáctiletá

Cikáda sedmnáctiletá
Zdroj: Rawpixel

  • Cikáda sedmnáctiletá
  • Zdroj: Rawpixel

Minulý týden jsme vás informovali, že se USA připravují na nevídanou invazi cikád. Některé druhy cikád mají dlouhé životní cykly a nelíhnou se tedy každý rok, jako ty, jež známe ze zemí jižní Evropy. Při letošní sezóně, která je odhadována na polovinu května, se vylíhnou triliony cikád druhů Magicicada septendecim a Neotibicen canicularis.

První jmenovaný druh, je v češtině znám jako cikáda sedmnáctiletá a číslovkou odkazuje na svůj životní cyklus. Tyto černé cikády s červenýma očima se spolu s dalším periodickým druhem vylíhnou naráz, čímž dojde k významnému jevu, který USA zažily naposledy v roce 1803.

Invaze cikád představují hrozbu pro mladé stromy a některé plodiny, ale jejich příchod je spíše spektáklem než ekonomickým problémem. Biologové upozorňují na jejich unikátní evoluční trik, právě velmi dlouhé cykly je totiž chrání před predátory. Nejvíce zasažené budou státy Illinois, Missoury a Iowa, které leží na středovýchodě USA.

Nespočet cikád bude svým otravným zvukem terorizovat také Georgii, Alabamu či Jižní Karolínu. Konkrétní místa znázorňují mapy sdílené níže. Největší cikádí apokalypsa tohoto století zasáhne USA v roce 2076, kdy se společně probudí dva nejpočetnější periodické druhy cikád.

Autor: Šimon Mitro

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu