Moderní simulátor pomůže zvýšit bezpečnost na železničních tratích

Podle statistik Drážní inspekce se v roce 2023 na železniční dráze stalo 1 260 mimořádných událostí a o život přišlo 240 lidí. Za posledních osm let jde o nejvyšší počet mimořádných událostí. Nový projekt by měl bezpečnost na železnici zvýšit.

České dráhy

Moderní softwarový simulátor pomůže zachránit lidské životy
Zdroj: pixabay.com

  • Moderní softwarový simulátor pomůže zachránit lidské životy
  • Zdroj: pixabay.com

Společný projekt IT4Innovations národního superpočítačového centra a firmy IXPERTA chce vytvořit funkční detekční jednotky prostřednictvím softwarového simulátoru. Ten dokáže věrně napodobit reálné situace, které se na trati mohou stát. „Simulátor umožňuje tvorbu virtuálního 3D prostředí vlakové trati jako digitální repliky z poskytnutých vstupních dat. Následně je možné vytvářet různorodé situace, které mohou nastat na reálné trati. Od běžných, až po kritické, které se vyskytují jen zřídka,“ vysvětluje Petr Strakoš z Laboratoře pro výzkum infrastruktury.

Projekt už je hotový. „Splnili jsme tak hlavní cíl vytvořit funkční vzorek detekční jednotky a simulátor, který generuje data pro modelování nebezpečných situací před vlakem a rozšiřuje tak možnosti testování detekční jednotky,“ oznámil technický vedoucí Petr Jelen.

Projekt prý přispěje nejen k vyšší bezpečnosti, ale podpoří i rozvoj autonomních železničních vozidel. Dosud pro železniční trať není dostupný žádný systém pro detekci překážek v provozu, na rozdíl například od silniční dopravy.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Další nádraží v Plzni projde obnovou

Nádraží Jaroměř
Domácí

Mezi Jaroměří a Trutnovem jezdí autobusy namísto vlaků. Výluka potrvá do 11. května