pátek 17. května 2024

Ministerstvo zdravotnictví představilo novelu o ochraně veřejného zdraví

Hlavním cílem novely zákona o ochraně veřejného zdraví je restrukturalizace hygienické služby.

profimedia-0783707936

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová
Zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

  • Hlavní hygienička Pavla Svrčinová
  • Zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

V rámci snahy o efektivnější fungování ochrany veřejného zdraví představilo Ministerstvo zdravotnictví novelu zákona. Hlavním cílem novely je restrukturalizace hygienické služby, snížení byrokracie a celkové zefektivnění ochrany a podpory veřejného zdraví.

Novela navrhuje tři klíčové změny. První z nich se týká restrukturalizace orgánů ochrany veřejného zdraví. Druhá a třetí rovina zahrnují ukotvení hygienických registrů a odstranění zastaralých a nadbytečných byrokratických povinností. „Vracíme se k principu aktivní podpory veřejného zdraví a prevence, jakožto jednoho z hlavních úkolů hygienické služby. Tato podpora veřejného zdraví bude efektivní a bude ji koordinovat Rada vlády pro veřejné zdraví,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nový systém Státní hygienické služby přinese efektivnější komunikaci, fungování a řízení nejen běžné, ale i mimořádné agendy hygienické služby. Krajský systém hygienických stanic nicméně bude zachován pod vedením ústředního ředitele Státní hygienické služby,” řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ministerstvo očekává, že po vypořádání připomínek v meziresortním připomínkovém řízení bude legislativní materiál předložen na jednání vlády do konce března 2024.

Autor: Šimon Mitro

Související

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky