pátek 17. května 2024

Ministerstvo zdravotnictví posílí dostupnost péče o maminky a novorozence

Prioritou Ministerstva zdravotnictví je zajištění dostupnosti péče pro všechny občany a plné pokrytí nákladů z veřejného zdravotního pojištění.

novorozenec

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Letticia Massari

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Letticia Massari

Ministerstvo zdravotnictví chce docílit toho, aby kvalitní zdravotní péče o maminky a novorozence byla po celém Česku. „Zajištění plné dostupnosti péče o maminky a novorozence ve všech krajích České republiky je naší prioritou. Ačkoli se v této oblasti můžeme pyšnit vynikajícími výsledky, nesmíme zapomínat na průběžnou kontrolu kvality. Na její koncepci a zdokonalování intenzivně pracujeme s vedením odborných lékařských společností,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Péče o rodičky a novorozence je v Česku na velmi vysoké úrovni v porovnání s evropským měřítkem. Úmrtnost matek se v Česku pohybuje na úrovni 3,4 úmrtí na 100 tisíc živě narozených dětí. Úmrtnost novorozenců je na úrovni 1,6 zemřelých ve věku 0 až 27 dní na tisíc živě narozených dětí. Vyplývá to z dat Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Na základě nezpochybnitelných dat můžeme prohlásit, že Česká republika neměla nikdy v historii lepší výsledky perinatologické péče a jednoznačně patří mezi nejbezpečnější země na světě pro porod člověka. I přesto musí naše úsilí směřovat k dalšímu posílení kvality a bezpečnosti péče, přičemž vedle rodiček nesmíme zapomínat na děti. Proto se připravuje rozšíření sady hodnocených ukazatelů porodnic tak, aby ukazatele adekvátně pokrývaly i neonatologickou péči,“ prohlásil Antonín Pařízek, místopředseda Sekce perinatologie a fetomaternální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo