sobota 27. dubna 2024

Mexiko ovládli mrtví. Pohled na průvod Día de Muertos bere dech

I na letošním mexickém průvodu k Día De Muertos bylo na co koukat. Masky nemají obdoby.

profimedia-0819831348

Mexický průvod při oslavách Día de los Muertos
Zdroj: Profimedia

  • Mexický průvod při oslavách Día de los Muertos
  • Zdroj: Profimedia

I letos tisíce lidí přihlížely ikonickému průvodu ke dni Día de Muertos. Den mrtvých patří k největším mexickým svátkům, který se koná v prvních listopadových dnech. Svátek spojuje katolické a pohanské tradice a vzývá k připomenutí si svých zesnulých předků a bližních. Tato oslava života a smrti jako nedílné součásti lidské existence má hluboké kořeny v mexické kultuře.

Día de Muertos má kořeny zejména v Aztécké říši, která slavila podobný svátek před více než třemi tisíci lety. Když španělští conquistadoři přišli do Mexika v 16. století a přinesli s sebou katolickou víru, se tato pohanská tradice začala spojovat s křesťanskými prvky. Výsledkem byla unikátní kombinace rituálů, která vytvořila Día de Muertos, jak ho dnes známe.

Každoroční průvod v maskách je jedním z nejvýraznějších prvků Dne mrtvých. Lidé se oblékají do různých kostýmů. Masky jsou často zdobené květinami, aby připomněly, že smrt je součástí života. Průvod je veselou a barvitou událostí, během které účastníci tančí a zpívají. Svátek se slaví i za hranicemi Mexika, v různých formách se vyskytuje v dalších latinskoamerických zemích, zejména v Guatemalě, Ekvádoru či Bolívii.

V galerii výše si můžete prohlédnout ikonické masky a kostýmy letošního průvodu. Níže se můžete pokochat záběry z mexické metropole a dalších míst.

Autor: Šimon Mitro

Související

Guzmán.
Fotbal

Brankář z tribuny oslňoval soupeře laserem

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

GKpG1T7XcAAKbt4
Zahraniční

Amerika šílí z úplného zatmění slunce, Niagara vyhlásila stav nouze

profimedia-0863224170
Zahraniční

Viceprezident skončil v poutech. Mexiko a Ekvádor se přou o postup policie