Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

Drogové kartely v Mexiku nechávají vraždit nepohodlné kandidáty do místních voleb, které se budou konat začátkem června. Dosud zemřelo 17 regionálních politiků.

3642060163_078459ac1c_c

Mexická policie řeší už 17 vražd kandidátů do místních voleb.
Zdroj: Flickr

  • Mexická policie řeší už 17 vražd kandidátů do místních voleb.
  • Zdroj: Flickr

Ještě více než měsíc zbývá do místních voleb v Mexiku a už nyní se dá hlasování označit za tragické. Výrazným způsobem do hlasování totiž chtějí promluvit mexické drogové kartely, které se v boji o místa na radnicích a úřadech neváhají uchýlit k zastrašování a atentátům. Výsledek je alarmující, protože od konce minulého týdne eviduje policie této středoamerické republiku už sedmnáctého zavražděného kandidáta. Tím je muž, který se ucházel o post starosty ve městě San José Independencia v prefektuře Oaxaca. Krátce před ním byl na ulici nalezen zastřelený i starosta města Ciudad Mante, který se rozhodl svůj mandát obhajovat. V druhém případě už policie vraha dopadla.

Místní buňky drogové mafie, které za vraždami stojí, mají v úmyslu ovládnout radnice měst, čímž se přisají na prs veřejných peněz. Z pozice radních či starostů následně dosazují své lidi i do vedení policie, která pak kryje jejich nelegální činnost.

Problém řeší už i nejvyšší ústavní činitelé Mexika. To potvrdil i prezident země Andrés Manuel López Obrador, který prohlásil, že atentáty jsou dílem dohod mezi různými složkami drogových kartelů.

Autor: Jan Skala

Související

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

Guzmán.
Fotbal

Brankář z tribuny oslňoval soupeře laserem

profimedia-0669640478
Domácí

Vrah Hušákova řidiče odjede na Ukrajinu. Tam by měl nastoupit na frontu