sobota 27. dubna 2024

Masakr v Shakahole: Při obřadech harusi pohřbila sekta 201 lidí, první umíraly děti

Desítky masových hrobů v lese Shakahola v Keni už vydaly 201 těl dětí, žen i mužů. Keňský prezident William Ruto přebral za tragédii zodpovědnost a omluvil se za nečinnost úřadů. Vůdce sekty čelí obvinění z terorismu.

Fvr1hOkXgAI9-AT

Vyšetřovatelé našli v masových hrobech stovky těl.
Zdroj: Twitter

  • Vyšetřovatelé našli v masových hrobech stovky těl.
  • Zdroj: Twitter

„Proč se bojíte smrti a mučení? Kolikrát jsem vám říkal, že umírání je dobrá věc? Je to jako jít spát. I když zemřete, nebudete vědět, že umíráte. Hluboce usneš a na druhé straně na tebe bude čekat Ježíš.“ To je část kázání pastora Paula Mackenzieho na jeho youtube kanálu z roku 2019. Už v té době měly úřady či policie informace, že se v lese Shakahola dějí divné věci. Mackenzie přesvědčil své následovníky, aby si před příchodem do sekt změnili jména kvůli ztížení identifikace a pak vyhladověli k smrti.

Lidé tak umírali hlady, škrtili své děti, nebo je zavraždili pastorovi poskoci. Stoupenci sekty nesměli dostat žádné jídlo ani vodu, dokud nezemřou. Také se nesměli sprchovat nebo si čistit si zuby, páry měly zákaz intimně se stýkat.

Jako první začínaly s půstem nejmenší děti, následovaly děti starší 16 let, pak ženy a nakonec muži. Poslední osobou, která se měla setkat s Ježíšem, měl být Mackenzie.

Muži měli umírat mezi posledními, aby pomohli s kopáním hrobů a pohřbíváním mrtvých. Pohřebním obřadům říkal pastor harusi, to je svahilský výraz pro svatební obřady. Denně se jich odehrály desítky.

"Žádám o odpuštění keňský lid po incidentu Shakahola. Je zřejmé, že v naší vládě panovala laxnost, která bohužel vedla ke smrti mnoha Keňanů. Neberu to na lehkou váhu a přebírám odpovědnost," řekl prezident Ruto s tím, že požene k odpovědnosti každého, kdo mohl přispět ke ztrátám na životech. Obvinil z toho Národní zpravodajskou službu, Ředitelství pro vyšetřování trestných činů, Národní policejní službu, oblastní náčelníky a jejich asistenty.

Zatím se v masových hrobech našlo 201 těl. Do úterý je prohledávání oblasti přerušené, pak bude pokračovat. Vyšetřovatelé se obávají, že počet obětí není zdaleka konečný. Pohřešuje se totiž ještě 610 lidí.

Související

profimedia-0867936765
Zahraniční

Minimálně 155 lidí zemřelo při záplavách v Tanzanii

GISH78jboAEmALF
Zahraniční

Haiti na pokraji občanské války. Zemi opouštějí pracovníci velvyslanectví

GHzhIhGWoAAeFze
Zahraniční

Haiti je v jednom ohni. Gangy osvobodily vězně, včetně vrahů bývalého prezidenta

GEsI3fRX0AAq69L
Zahraniční

Církev zodpovědná za masakr v lese Shakahola je na seznamu gangů