pondělí 29. dubna 2024

Haiti na pokraji občanské války. Zemi opouštějí pracovníci velvyslanectví

Dalším důkazem eskalace násilí na Haiti je skutečnost, že USA i Německo evakuovaly pracovníky svých ambasád. Premiér Ariel Henry, proti němuž puč míří, zatím přebývá v Portoriku.

GISH78jboAEmALF

Hlavní haitské město Port-au-Prince je v rukách vzbouřenců.
Zdroj: X

  • Hlavní haitské město Port-au-Prince je v rukách vzbouřenců.
  • Zdroj: X

Spojené státy a Německo evakuovaly část svých ambasád z karibské republiky Haiti, kterou zmítají eskalující nepokoje. Ty vyvolaly tamní gangy minulý týden, kdy ovládly věznice a propustily na svobodu tisíce trestanců. Vzbouřenci k zastavení násilností požadují demisi premiéra a faktické hlavy státu Ariela Henryho, kterému brání v návratu do země. V opačném případě hrozí rozpoutáním občanské války, která se podle nich zvrhne v genocidu obyvatelstva.

Diplomatičtí pracovníci USA a Německa jsou zatím v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti sdílí ostrov Hispaniola. Mezitím Spojené státy na Henryho apelovaly, aby udělal urychlené změny ve vládě, které by pomohly uklidnit situaci. Jediným krokem jeho kabinetu je však prodloužení výjimečného stavu v zemi o měsíc.

Povstání propuklo na Haiti už na přelomu roku, jeho eskalace před více než týdnem souvisí s návštěvou Henryho v africké Keni, kde s tamní vládou jednal o vyslání armády za účelem potlačení původních nepokojů. Premiér v těchto dnech čeká v Portoriku na umožnění návratu do vlasti.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy