Manželství pro všechny postupuje úspěšně do druhého čtení

Poslanecká sněmovna dnes hlasovala v prvním kole o přijetí zákona o takzvaném manželství pro všechny. Návrh zákona prošel úspěšně prvním kolem.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Po dlouhém čekání se dnes Poslanecká sněmovna věnovala tématu stejnopohlavních sňatků. Rozprava, která začala dnes dopoledne se v mnoha ohledech točila kolem dvou témat.

Jedním z nich byla terminologie. Velká část vystupujících poslanců se vyjádřila negativně vůči užití termínu manželství pro stejnopohlavní sňatky. Druhým velkým tématem byla problematika výchovy dětí dvěma rodiči stejného pohlaví.

Pro přijetí návrhu zákona se vyjádřila například Markéta Pekarová Adamová, která svá slova zopakovala také na svém Twitteru.

Nejsilnější kritika novely zazněla ze strany SPD. „Pokud na to budete mít, v budoucnosti si koupíte dítě jako domácího mazlíčka podle svých požadavků – blond klučinu s výškou 190 cm a třeba s IQ 180. Většina těch, co na to mít nebudou, se stane podřadnou rasou, jejíž IQ bude řízeno neúprosnou Gaussovou křivkou,“ pronesl poslanec Jan Síla. Ve svém projevu také naznačil, že hrozí výchova dětí pedofily a je nutné se navrátit k tradiční rodině.

Zazněl také návrh z úst poslance Aleše Juchelky z ANO, který navrhoval navrácení návrhu zákona k přepracování tak, aby zahrnoval všechny dopady na občanský zákoník. Poslanci tento návrh zamítli.

Rozprava pokračovala v 18 hodin a vystoupil v ní například Jan Berki (STAN), který prezentoval data ze včerejší konference Manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry: domácí a zahraniční zkušenosti, která vyvrací negativní dopady stejnopohlavních manželství na výchovu dětí. Po něm vystoupil Jiří Navrátil z hnutí SPOLU, který představil některé ze základních rozdílů mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím s výzvou k jejich narovnání.

Poslanci před sedmou hodinou hlasovali pro postoupení návrhu novely zákona Stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti, která se jím bude dále zabývat.

Související

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

Markéta_Pekarová_Adamová_Jiří_Pospíšil_2018
Domácí

TOP 09 a KDU-ČSL zažívají velký propad. Obě by se do sněmovny nedostaly

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali