pátek 17. května 2024

Manželství pro všechny: V Senátu se dnes sejdou světoví odborníci

V Senátu se dnes uskuteční mezinárodní konference Manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry: domácí a zahraniční zkušenosti.

Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil (ODS).
Zdroj: Twitter @SenatCZ

  • Miloš Vystrčil (ODS).
  • Zdroj: Twitter @SenatCZ

Pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila organizuje konferenci iniciativa Jsme fér, která se dlouhodobě snaží o prosazení novely zákona, která by umožnila stejnopohlavní manželství.

Cílem konference je vyvrácení nejasností, lží a obav, které v souvislosti se stejnopohlavními svazky zaznívají ve veřejném prostoru. Vystoupí tak řečníci z odborné a politické sféry, a to především ze zemí, kde jsou stejnopohlavní manželství již delší dobu možná. Na interpretaci dat dohlédne ředitelka výzkumu a komunikace americké iniciativy Freedom to Marry Thalia Zepatos.

Konferenci prostřednictvím online vstupu zahájí pozdravem český prezident Petr Pavel a předseda irské vlády Leo Varadkar.

Za Českou republiku se podle webu Jsme fér zúčastní například synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný, výzkumník z agentury Median Lukáš Kutil či předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Konference se koná den před plánovaným prvním hlasováním Poslanecké sněmovny o návrhu novely zákona, který by umožnil manželství stejnopohlavních párů. Je také možné, že bude Poslanecká sněmovna hlasovat o návrhu zákona, který by ústavně ukotvil manželství jako svazek muže a ženy.

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0856153225
Domácí

Vystrčil bude jednat o přeshraniční spolupráci s premiérem Saska

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali

Thajky
Zahraniční LGBTQ

Thajská vláda chce povolit manželství pro všechny