úterý 14. května 2024

Malware šířící se přílohami emailů je hrozbou i v roce 2024

ESET uvádí, že malware v přílohách emailů bude uživatele ohrožovat i v letošním roce.

kyberbezpečnost

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle výzkumu společnosti ESET budou čeští uživatelé čelit hrozbám v podobě malwaru v emailových přílohách i v tomto roce. Ten zůstává hlavním zdrojem podezřelých příloh v online komunikaci, které útočníci maskují jako dokumenty z bank, fakturami nebo objednávkovými doklady z falešných eshopů.

Podle ESETu byl na konci roku 2023 nejčastěji detekovaným škodlivým kódem pro operační systém Windows spyware Agent Tesla. Dalšími významnými hrozbami byly spyware Formbook a password stealer Fareit. Tyto tři typy hrozeb se specializují na krádež přihlašovacích údajů, zejména uživatelských hesel. Podle Martina Jirkaly, vedoucího analytického týmu ESET, se tyto hrozby pravidelně objevovaly v průběhu prosince a pravděpodobně budou pokračovat i v roce 2024.

Odborníci zdůrazňují, že se tyto kybernetické hrozby neustále vyvíjí a vzhledem k rostoucímu počtu případů je pravděpodobné, že se s nimi uživatelé budou setkávat stále častěji. Existuje i možnost, že do přípravy útoků se zapojí nástroje umělé inteligence, což může představovat další rozměr v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Kybernetičtí experti zdůrazňují, aby lidé dbali na silná a unikátní hesla, aby neohrožovali více svých účtů. Taktéž doporučují používání kvalitního bezpečnostního softwaru schopného odolat pokročilejším hrozbám. Experti též varují před ukládáním hesel do nechráněných souborů nebo do internetových prohlížečů, a doporučují využití správce hesel pro bezpečné uchovávání přihlašovacích údajů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ESET

Související

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech