sobota 27. července 2024

Minecraft slaví patnáctiny. Je nejprodávanější videohrou v historii

Před 15 lety byla uvedena revoluční hra Minecraft. Bezmezné popularitě se těší dodnes.

Minecraft

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Před 15 lety byla představena ikonická hra Minecraft. „Počítačové Lego“ uhranulo hráče po celém světě. Dodnes je nejúspěšnější videohrou v historii, prodalo se přes 300 milionů kopií. Za Minecraftem stojí švédský programátor Markus „Notch“ Persson s jeho firmou Mojang. Díky němu mohou hráči prozkoumávat nekonečné možnosti tvoření a objevování.

Hráči mohou předělávat dle své libovosti obrovské virtuální světy, stavět struktury a konstrukce z různých bloků a bojovat s příšerami ve snaze přežít. Nejprve byla v květnu roku 2009 vydána první verze hry, tehdy pojmenovaná Cave Game. Hra prošla alpha a beta verzemi než byla v listopadu 2011 vydána pod názvem Minecraft.

Minecraft je oceňovaný především pro svou kreativní stránku. Komunita hráčů vytvořila neskutečně rozmanité světy, od replik historických památek až po fantastické zámky a podmořské říše. Vytvoření vlastního obsahu a sdílení s ostatními se stalo základní součástí zážitku z hraní Minecraftu.

Během let se Minecraft rozrostl o nespočet oficiálních aktualizací a modifikací, které hru obohatily o nový obsah, herní mechanismy a nástroje. Vznikla tak rozsáhlá a dynamická komunita hráčů, tvůrců map a youtuberů, kteří neustále rozšiřují hranice Minecraftu a dodávají mu nový život. Z Minecraftu se stal také vzdělávací nástroj, který se využívá ve školách k výuce programování, designu a řešení problémů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Xbox
Světové dny Videohry

Den videoher

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

Hra Tetris
Ostatní Výročí

Hra, která změnila svět. Tetris slaví 40 let

jojo
Světové dny Zajímavosti

Den joja