pondělí 20. května 2024

Lidem s menšinovou orientací víc hrozí deprese a úzkosti

Výzkum Masarykovy univerzity v Brně ukázal, že až polovina osob z několika skupin LGBTQ+ populace se nachází v silném až extrémním riziku depresivity.

DSC06766-2

Zleva Robin Blažke, který se identifikuje jako transmaskulinní osoba, výzkumnice Andrea Stašek z Institutu pro psychologický výzkum Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, a psycholog Martin Štýber.
Zdroj: Masarykova univerzita

  • Zleva Robin Blažke, který se identifikuje jako transmaskulinní osoba, výzkumnice Andrea Stašek z Institutu pro psychologický výzkum Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, a psycholog Martin Štýber.
  • Zdroj: Masarykova univerzita

Zahraniční průzkumy prokázaly, že populace s menšinovým sexuálním zaměřením trpí častěji úzkostí nebo depresí. Výzkumníci z brněnské Masarykovy univerzity se rozhodli provést vlastní studii. Ta potvrdila závěry, ke lkterým se došlo v zahraničí.

„Dotazníkového šetření se zúčastnilo 3 298 osob, což je nejrobustnější výzkum na toto téma v Česku. Naším cílem bylo získat aktuální data z našeho prostředí,“ říká výzkumnice Andrea Stašek.

Výsledky českého průzkumu odpovídají těm zahraničním. Mezi trans a nebinárními lidmi se ve vysokém až extrémně vysokém riziku depresivity nachází téměř polovina lidí. Obdobně jsou na tom pansexuální a asexuální lidé. U gayů a leseb se toto riziko vyskytuje u 30 procent lidí.

Hormonální terapii pro transmuže aktuálně podstupuje Robin Blažke, který se identifikuje jako transmaskulinní osoba. Ve svém životě čelí depresivním stavům, má úzkostnou poruchu a několik let chodil na psychoterapii. Ta mu pomohla lépe zvládat psychické problémy. „V životě jsem se setkal s odmítnutím ze strany vrstevníků i rodiny. Najít podporu bylo náročné, protože valná většina psychologů i psychiatrů je neinformovaná a nezřídka se mi stávalo, že nechápali mou situaci nebo mě dokonce shazovali kvůli mé identitě,“ uvedl Robin Blažke.

LGBTQ+ lidé častěji vyhledávají pomoc psychologů, jenže to se neobejde bez překážek. „Takovou překážkou je velmi často například nejistota, jak odborník identitu klienta či pacienta přijme,“ vysvětluje psycholog Martin Štýber.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

pexels-photo-13030035
Domácí

Bek chce zahrnout problematiku LGBTQ+ do osnov. Jiným politikům se to nelíbí

Thajky
Zahraniční LGBTQ

Thajská vláda chce povolit manželství pro všechny

woman-546103_1280
Zdraví

Vůní proti depresím – pomáhají prý víc než slova