pondělí 29. dubna 2024

Kouření marihuany může člověka změnit v časovanou bombu

Agresivita, degradace mozku, život v mlze – to jsou následky dlouhodobého užívání marihuany, o kterých se moc nemluvilo. Diskusi rozpoutala až trojnásobná vražda v Hořovicích, kde uživatel zavraždil ženu a dvě děti.

marihuana

Marihuana.
Zdroj: Pixabay

  • Marihuana.
  • Zdroj: Pixabay

Psychologové varují před devastujícími následky závislosti na marihuaně. Může mít totiž fatální dopad na lidskou psychiku a chování.

"Musíme rozdělit vliv marihuany do dvou bodů. První je chemický účinek na mozek. Setkala jsem se s dlouhodobými uživateli a vím, že vliv tam byl znatelný. Byla tam jasná degradace mozkové činnosti. Lidé potom nejsou schopni správně reagovat a vyhodnocovat situace. Druhý bod je důvod, proč závislost vůbec vznikla," vysvětluje psychoterapeutka Helena Skořepová.

To bývá nejčastěji nenasycená potřeba lásky, bezpečí a sounáležitosti v původní rodině. Droga, ať je jakákoliv, je podle terapeutky vždycky náhražkou pro pocit štěstí a radosti. "Pokud se ale jedná o pravidelného dlouhodobého uživatele, může se u něj začít objevovat agresivní chování. Neumí vyhodnotit dopady svého myšlení a také se u něj může otevřít nezhojená rána z dětství, která vyústí až v tragédii, jako se stala například teď v Hořovicích," popisuje psychoterapeutka a dodává, že lidé dlouhodobě závislí žijí vlastně v mlze mimo realitu. Jedinou pomocí jim může být detoxikace a psychiatrická a psychoterapeutická péče.

Následky užívaní marihuany lidé často zlehčují. Pro otce holčičky, která se spolu s bratrem a matkou stala obětí vraha z Hořovic je to ale jasná příčina útoku. „Až bude zase někdo lobovat za uzákonění marihuany a jiného svinstva, prosím, vzpomeňte si na tuto fotografii. Jsou to moje děti, 5 a 7 let, které včera našli i s jejich mámou. Zabil je její přítel, který také hulil a pěstoval a občas si dal nějakej gram,“ napsal na Facebooku. Pachatel si později sám si vzal život.

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

vyšetřování
Krimi

Vražda matky s dcerou byla vyřešena po 24 letech. Vrah se doznal na smrtelné posteli

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

GLwknglWEAAo4jW
Krimi

Rus se vrátil domů z fronty a rozřezal přítelkyni. Části těla nacpal do kufrů