úterý 7. května 2024

Konec snu Masaryka i Štefánika. Před 31 lety se rozpadlo Československo

Společný stát Čechů a Slováků neexistuje už 31 let. Od 1. 1. 1993 si každá republika jde vlastní cestou.

cz_sk3

Už 31 let si Češi a Slováci hrají na vlastním písemku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Už 31 let si Češi a Slováci hrají na vlastním písemku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Odvěké přání Čechů mít svůj vlastní stát a nebýt závislí na rakouském mocnářství se splnilo v roce 1918, kdy za společného úsilí se sousedními Slováky vzniklo Československo. Ovšem sen jeho hlavních zakladatelů, tedy Tomáše Garrigue Masaryka a Rastislava Štefánika o věčném trvání společného svazku, vzal za své po 74 letech. Od chvíle, kdy se Československo rozpadlo, uplynulo dnes přesně 31 let.
Historie společného státu Čechů a Slováků nebyla vždy jednoduchá. Poté, co spadly růžové brýle a zmizela euforie z pádu Rakouska-Uherska, se začínaly projevovat první problémy. Ekonomické, politické i společenské. Přesto však dvacátá léta dvacátého století patřila mezi ty klidnější. Následující dekádu však už poznamenala velká hospodářská krize i nástup německého nacismu, což byla první velká zkouška nerozbornosti svazku obou národů. Ten nakonec nevydržel a od března 1939 bylo možné registrovat samostatný Slovenský štát a český, Němci ovládaný, Protektorát Čechy a Morava.
Konec války sice Čechy i Slováky svedl znovu dohromady, ovšem řada historiků se shoduje na tom, že ve společném státě oba národy zůstaly především proto, že je spojovala komunistická nadvláda v dalších letech a také přání Moskvy, aby Československo zůstalo jednotné a loajální vůči Sovětskému svazu.
Ovšem s pádem komunismu se jako jedna z prvních myšlenek projevila vůle Slováků po samostatném státu. Začaly pro to dělat mnohé až situace dospěla do bodu, kdy už věci nešlo vzít zpět. Oběma hlavním představitelům obou částí společného státu, tedy Václavu Klausovi a Vladimíru Mečiarovi, nezbylo nic jiného, než se v létě 1992 dohodnout na rozdělení Československa. To přestalo existovat 31. prosince 1992.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

440036442_833751508780224_8280255192648823111_n
Domácí

Zesnulý Miroslav Macek byl zakládajícím členem ODS. Proslul však políčkem Rathovi

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval