úterý 30. dubna 2024

Kodaňská burza hoří, ze střechy se zřítila ikonická věž. Dým je vidět až ve Švédsku

Hasiči v dánské Kodani bojují s plameny, které zachvátily historickou budovu brzy. Událost se obešla bez obětí na životech, ale materiální škody půjdou do milionů.

GLRQMbpXcAAKRzu

V dánské metropoli Kodani vzplála historická budova bývalé burzy.
Zdroj: X

  • V dánské metropoli Kodani vzplála historická budova bývalé burzy.
  • Zdroj: X

Jednu z dominant dánského hlavního města Kodaně, budovu burzy cenných papírů ze 17. století, zachvátil dnes ráno požár. Na místě zasahuje přes sto hasičů, kterým se zatím nedaří plameny dostat po kontrolu. Živel má takovou sílu, že na střeše historické stavby zničil i ikonickou věž. Jaký je však důvod požáru budovy, která v současné době procházela rekonstrukcí, není zatím známo.

V budově už dnes burza cenných papírů nesídlí, v současné době je centrem Dánské obchodní komory. Její zaměstnanci, kteří v době vzniku požáru už byli v práci, se dostali ven bez větších problémů a celá událost se tak obešla bez zranění. Hasiči pak z budovy začaly vynášet historické obrazy a další kulturní památky, které se v ní nacházely.

Z budovy, která byla postavena za vlády Kristiána IV. v letech 1619–1640 a je považována za přední příklad holandského renesančního stylu v Dánsku, šlehají plameny několik metrů vysoko. Hustý dým je údajně vidět i na jihu Švédska.

Autor: Jan Skala

Související

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky

Vizualizace moderního areálu nymburských drážních hasičů.
Domácí

Nymburští drážní hasiči budou sídlit v moderním areálu

profimedia-0862671451.jpg
Fotbal

Fotbalistky bojovaly marně

Socha mořské panny v Kodani.
Světové dny

Den mořských panen