sobota 18. května 2024

Klimatičtí aktivisté zaútočili na další dvě památky v Itálii

Skupina Ultima Generazione, v překladu Poslední generace, se zaměřila o víkendu na dvě italské památky: ikonickou fontánu Fontana della Barcaccia v centru Říma a Kašnu třinácti chrličů – Fontanu del Calamo v Anconě.

acqua-nera-carbone-vegetale-fontana-barcaccia-roma-protesta-ultima-generazione.webp

Fontána, do které aktivisté vylili tekuté černé uhlí
Zdroj: Ultima Generazione

  • Fontána, do které aktivisté vylili tekuté černé uhlí
  • Zdroj: Ultima Generazione

Ultima Generazione tak protestovala proti používání fosilních paliv a chtěla upozornit na sucho v Itálii. Do první kašny nalili aktivisté tekuté černé uhlí, u druhé zakryli chrliče.

V Římě policie trojici aktivistů na místě zatkla za poškozování kulturního dědictví. Město nechalo fontánu okamžitě vypustit a vyčistit, aby ji obarvená voda nepoškodila.

„Těmito akcemi chceme dát jasně najevo, že další investice do ekologicky škodlivých paliv jsou rozsudkem smrti. Naše vláda nadále investuje naše peníze do něčeho, co poškozuje nás a naše životy. Okamžitě přesměrujme tyto zdroje na účely, které nám pomohou snížit emise narušující klima a učiní Itálii odolnější vůči extrémním událostem, které nás v každém případě čekají,“ uvedla skupina na svém webu.

Není to první protest aktivistů. V půlce března například potřeli vchod do Palazzo della Signoria ve Florencii omyvatelnou oranžovou barvou, pár dní před tím se přilepili k základně fontány Liotru, která je symbolem města Catania. Barvu použili také na jezdecký pomník Vittoria Emanuela II na náměstí Piazza Duomo v Miláně..

“Vláda investovala 41,8 miliardy do těžby fosilních paliv jen v roce 2021. Požadujeme, aby tato hora peněz byla okamžitě investována do spravedlivého ekologického opatření, které prospěje zdraví občanů a v budoucnu mladším generacím, “ uvedla za skupinu její člen Fiore

Několik lidí z uskupení už stálo před soudem za vylití barvy na dveře sídla italského Senátu. Polili také barvou vchod do operního domu La Scala nebo se v galerii Uffizi ve Florencii přilepili ke sklu zakrývajícímu slavný obrazu Primavera Sandra Botticelliho.

Související

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla

GM1fsXTWcAA--2l
Domácí Video

Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí