sobota 27. dubna 2024

Terence Hill slaví 85. narozeniny. Se Spencerem uhranul diváky 80. let

Legendární herec slaví 85. narozeniny. Terence Hill se svým parťákem Budem Spencerem byli ikonami akčních komedií 60. až 80. let.

Terence Hill a Bud Spencer ve filmu Blb a blbec (1994)

Terence Hill a Bud Spencer ve filmu Blb a blbec (1994)
Zdroj: IMDb

  • Terence Hill a Bud Spencer ve filmu Blb a blbec (1994)
  • Zdroj: IMDb

Přesně před 85 lety se v Benátkách narodil Mario Girotti, jehož celý svět zná jako Terence Hilla z akčních komedií s Budem Spencerem. Tento charismatický herec se stal ikonou zlaté éry spaghetti westernů a získal si srdce diváků po celém světě svým jedinečným stylem a nezapomenutelnými rolemi.

Hillova cesta za filmovou slávou začala už v útlém věku. První filmové role získal už ve svých 14 letech. Postupně se začal prosazovat v italském filmovém průmyslu. Průlom přišel v 60. letech, když začal spolupracovat s režisérem Giuseppem Colizzim, se kterým natočil čtyři snímky po boku svého nezaměnitelného hereckého parťáka Buda Spencera. Prvním snímkem, kde si spolu zahráli Spuncer a Hill pod svými americkými pseudonymy, byl Bůh odpouští, já ne! (1967). Následovaly Colizzeho filmy jako Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969).

Spojení Hilla a Spencera přineslo řadu ikonických filmů, které baví diváky dodnes. Mezi jejich nejvydařenější počiny patří Pravá a levá ruka ďábla (1970), Podivné dědictví (1972), Jestli se rozzlobíme, budeme zlí (1974) či Dva výtečníci (1977). Jejich poslední spoluprací byl snímek Blb a blbec z roku 1994. Bud Spencer byl o deset let starší než Hill, zemřel v roce 2016 ve věku 86 let.

I po zlaté éře spaghetti westernů se Terence Hill stále objevoval v různých filmech a televizních produkcích. Poslední roky své kariéry strávil hraním ústřední role v italském seriálu Don Matteo, jenž se mezi lety 2014 a 2022 dočkal celkem 13 řad.

Většinu ikonických komedií s duem Spencer a Hill v českém znění najdete na youtubovém kanálu Vapet.

Autor: Šimon Mitro

Související

Russel Crowe a Djimon Hounsou ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Jeden z nejznámějších herců afrického původu slaví 60

Josef Somr ve znělce k 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.
Film a TV Osobnosti

Legenda českého filmu by dnes oslavila 90. narozeniny. Somr provázel diváky od 60. let

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30