neděle 28. dubna 2024

Kim vyostřuje hrozby. Vyzval armádu, aby se chystala na válku s USA

Severokorejský vůdce uvedl, že jeho armáda se má chystat na válku pro Jižní Koreji i Spojeným státům. Vadí mu současné vojenské cvičení poblíž hranic jeho země.

GIEZG3PWMAAsHgh

Kim navštívil vojenskou základnu na západě země a promluvil o válce proti jižním sousedům i USA.
Zdroj: X

  • Kim navštívil vojenskou základnu na západě země a promluvil o válce proti jižním sousedům i USA.
  • Zdroj: X

Na slovní výpady vůči Jižní Koreji a Spojeným státům ze strany severokorejského vůdce Kim Čong-una si svět už zvykl. Poslední týdny a měsíce ale tento autoritářský vůdce vyostřuje rétoriku, s čímž souzní i jeho současné prohlášení, ve kterém vyzval svou armádu ke zvýšené bojové pohotovosti a brzké válce se Spojenými státy a Jižní Koreou. Kim o takové variantě hovořil pří návštěvě výcvikového centra na západě své země. O jeho slovech o dokonalé připravenost armády informovala severokorejská státní agentura KCNA.

Důvodem pro zvýšení bojové pohotovosti armády KLDR je údajně společné cvičení amerických a jihokorejských vojsk poblíž 38. rovnoběžky, která se považuje za spornou hranici mezi oběma znepřátelenými Korejemi. Washington i Soul tvrdí, že současné cvičení má striktně obranný charakter.

Napětí na Korejském poloostrově panuje už sedmdesát let. Po tu dobu jsou také oba státy vzájemně ve válečném stavu, ačkoliv mezi nimi panuje příměří. Situace se ale vyostřila loni, kdy KLDR podnikla několik ostrých testů raket, které by dokázaly donést jaderné střely nejen na území Jižní Koreje, ale i Spojených států.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě