pátek 10. května 2024

Kalifornii vyděsilo zemětřesení. Půda se chvěla v Los Angeles i Mexiku

Včerejší zemětřesení v Kalifornii nebylo tak silné, jako to, co postihlo přesně před 30 lety Los Angeles, ale upozornilo na skutečnost, že jihozápadní část Spojených států nebude nikdy představovat klidnou oblast.

Los_Angeles_with_Mount_Baldy

Los Angeles má se zemětřesením řadu zkušeností
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Los Angeles má se zemětřesením řadu zkušeností
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Série třinácti zemětřesení postihla včera oblast Jižní Kalifornie. Nejsilnější otřes přišel v pondělí nad ránem, měl sílu 4,8 stupně Richterovy škály a jeho epicentrum leželo u města El Centro. Více než deset otřesů půdy zaznamenali američtí seizmologové za necelou půlhodinu, kdy byly otřesy cítit v kalifornské metropoli Los Angeles i v mexické Tijuaně. Města od sebe dělí takřka 220 kilometrů.

Obyvatelé Kalifornie si letos připomínají třicáté výročí ničivého zemětřesení, které postihlo hustě obydlenou část Los Angeles v polovině ledna 1994. Tehdy otřes trval pouhých dvacet sekund, dosáhl 6,7 stupně Richtera a způsobil obrovské škody za miliardy dolarů. Zemřelo při něm 57 lidí a dalších osm tisíc utrpělo zranění.

Podle seizmologů musí obyvatelé Kalifornie počítat s většími otřesy půdy, které se vrací v periodě několika let. Oblast mezi Los Angeles a San Franciskem je totiž protkaná tektonickými zlomy a zaznamenává i pohyb litosférických desek.

Autor: Jan Skala

Související

úvodní
Ostatní Zajímavosti

Kočka se ukryla v krabici, za šest dnů urazila tisíc kilometrů od domova

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

800px-New-York-Jan2005
Zahraniční

New York vyděsilo zemětřesení. Otřesy půdy pocítilo 42 milionů Američanů

profimedia-0862268110
Zahraniční

Po zemětřesení na Tchaj-wanu zbývá vyprostit stovku lidí. Hlášeno je devět obětí