čtvrtek 2. května 2024

Japonsko omezí vývoz počítačových čipů pro mobily i zbraně

USA a Nizozemsko přistoupilo kvůli Číně k omezení vývozu počítačových čipů. K podobnému kroku se teď uchyluje také Japonsko.

čipy

Japonsko omezí vývoz čipů do polovodičů
Zdroj: Pexels

  • Japonsko omezí vývoz čipů do polovodičů
  • Zdroj: Pexels

Japonsko s největší pravděpodobností vstupuje do současného čínsko-amerického sporu o vývozu počítačových čipů. Ten začal v říjnu loňského roku, kdy administrativa Joea Bidena vydala nařízení, že bude vyžadovat licence pro společnosti vyvážející čipy do Číny. K podobnému kroku se následně uchýlilo i Holandsko. Prakticky totéž teď nařizuje i Japonsko, přestože to je ve svém prohlášení mnohem opatrnější a netvrdí, že tak činí kvůli zmíněnému sporu. „Plníme svoji odpovědnost, když jako technologický národ přispíváme k mezinárodnímu míru a stabilitě,“ sdělilo podle stanice BBC japonské ministerstvo obchodu a průmyslu. Čínu ani žádnou jinou zemi však ve svém prohlášení nezmínilo, i když je podle odborníků jasné, že tento krok poškodí zejména čínské firmy.

Japonsko od července chce výrazně omezit export třiadvaceti typů čipů do polovodičů, které se využívají například do mobilních telefonů, ale i vojenského hardware. „Pokud naše výrobky nebudou využívány pro vojenské účely, budeme ve vývozu pokračovat,“ řekl totiž japonský ministr obchodu Jasutoši Nišimura.

Autor: Jan Skala
Zdroj: BBC

Související

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

rectangle_large_type_2_ca2686cf8e3f6f3c2c16d9e5375ce9bb
Zahraniční Zdraví

Japonci začali recyklovat jednorázové plenky, po vyčištění z nich vyrobí nové

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami