Jak se zbavit octomilek? Jde to i bez chemie

Vinné mušky dominují domácnostem obvykle v září nejpozději v říjnu. Letošní podzim je ale nadprůměrně teplý, a tak se zbavit octomilek není snadné ani chvilku před zimou. Poradíme vám, jak na ně.

musky-3.jpg

Octomilky u náš letos přebývají o poznání déle než v minulých letech
Zdroj: hobbio.cz

  • Octomilky u náš letos přebývají o poznání déle než v minulých letech
  • Zdroj: hobbio.cz

Období malých mušek poletujících okolo ovoce na kuchyňské lince, známe asi všichni. Proto jsme svorně i letos čekali na jejich odchod z našich domovů až do konce října. Nestalo se, je totiž příliš teplé počasí. Proto se nedá nic dělat a je na čase začít válku. Octomilky se rychle množí a jejich vajíčka jsou prakticky neviditelná, takže vyhnat je z domácnosti, není lehký úkol.

Prevence:

Nejprve ukliďte z doletu vše, co by mohlo vinné mušky lákat. Ovoce ukliďte do lednice, nádobí umyjte, vysypejte odpadky, skliďte jídlo svému čtyřnohému mazlíčkovi, nenechávejte na lince mokrý textil a vyčistěte odtok odpadů.

Past číslo 1:

Mucholapka. I na octomilky může fungovat mucholapka, úspěch v tomto případě ale není zaručen jako u běžných much. Octomilkám totiž mucholapka tolik nevoní. Za pokus to ale stojí.

Past číslo 2:

Vysavač. Pokud jste uklidili všechno, co by mohlo octomilkám chutnat, teď jeden kousek nejlépe trochu nahnilého ovoce budete potřebovat. Dejte ho na talířek doprostřed místnosti a až se na pochoutku vinné mušky slétnou, vyluxujte jich co nejvíce.

Past číslo 3:

Zavařovačka a potravinová fólie. Do zavařovací lahve nalijte trochu ovocné šťávy s vodou, džusu nebo vína, vršek překryjte potravinářskou fólií, gumičkou upevněte a do fólie udělejte špičatou špejlí dírky. Mušky se jimi dostanou dovnitř, ven už ale netrefí a v tekutině se utopí. Pastí je dobré si udělat více.

Octomilky žijí až devět týdnů, proto není jednoduché je z domácnosti vystrnadit. V dřívějších dobách byly používány k vědeckým účelům a tak jsou i dost odolné. Pokud chcete svůj boj ještě podpořit, mušky nemají rády silné vůně, pomohou vám tedy například esenciální oleje nebo bazalka. Přejeme mnoho zdaru!

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

Cikáda sedmnáctiletá
Zahraniční Fauna

USA budou čelit největší invazi cikád za 220 let. Mapa ukazuje, kde udeří

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy