pondělí 6. května 2024

Trump má zaplatit další pokutu

Trumpovi hrozí pokuta za porušení soudního příkazu v hodnotě 235 tisíc korun.

profimedia-0867356632

Donald Trump
Zdroj: Profimedia

  • Donald Trump
  • Zdroj: Profimedia

Donald Trump čelí pokutě deset tisíc dolarů, v přepočtu 235 tisíc korun, za to, že veřejně mluvil o aktérech soudního procesu, přestože mu to soud zakázal. Bývalý prezident USA se mimo jiné vyjádřil k potenciálním svědkům a členům poroty, což je v rozporu se soudním příkazem.

Prokuratura tvrdí, že Trump porušil nařízení soudu nejméně desetkrát, což by mělo bát potrestáno maximální možnou pokutou za každý případ. Trumpovi navíc hrozí i možnost vězení za pohrdání soudem, ale prokuratura zatím o žádné uvěznění nežádá.

Trumpův právník tvrdí, že jeho klient nedělá nic záměrně a jeho vyjádření jsou reakcí na politické útoky. Soudce se k těmto argumentům staví skepticky a rozhodnutí o případném postihu odložil na neurčito.

Soudní proces je neobvyklý i tím, že o osudu bývalého prezidenta může rozhodnout dvanáct porotců. V pondělí se jako první svědek před soudem objevil bývalý vydavatel National Enquirer David Pecker, který popsal svou spolupráci s Trumpovou kampaní před volbami v roce 2016.

Tento soudní proces není jediným, který Trump momentálně čelí, ale je prvním trestním řízením s bývalým prezidentem v dějinách USA. Pokračování svědeckých výpovědí je na programu ve čtvrtek.

Autor: Šimon Mitro

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové