pondělí 20. května 2024

Ihsahn, muzikant, který přežil vražedné běsnění, dnes hraje klasickou hudbu

Kultovní norský muzikant a někdejší předák kontroverzních Emperor otevírá dveře do další části své kariéry. Novou desku nabízí také ve verzi, kde skladby přetvořil v duchu vážné hudby.

Ihsahn

Norský muzikant Ihsahn se kromě metalu dal i na tvorbu vážné hudby.
Zdroj: Facebook Ihsahn

  • Norský muzikant Ihsahn se kromě metalu dal i na tvorbu vážné hudby.
  • Zdroj: Facebook Ihsahn

Na začátku devadesátých let byl tehdejší lídr kapely Emperor Ihsahn kovaným blackmetalistou a satanistou a jeho skupina byla členem nechvalně známého spolku Black Metal Mafia či Inner Circle, který v roce 1992 podnikl řadu žhářských útoků na kostely po celém Norsku. Ihsahnův spoluhráč, který si říkal Faust, šel do vězení za vraždu homosexuála, a násilná smrt se nevyhnula ani Black Metal Mafia – šéfa spolku, vůdce kapely Mayhem Euronyma, brutálně ubodal jeho kolega Varg Vikernes, který za to dostal nejvyšší norský trest 21 let za mřížemi.

Ihsahn se po těchto událostech, které vyvrcholily v srpnu 1993, od Black Metal Mafia distancoval a přestože po celá devadesátá léta stál v čele Emperor, dnes je už zcela jinde. To dokládá i jeho nová deska, kterou jako symbol nového začátku ponechal bez názvu. Symbolicky se tak loučí nejen s dávno zapomenutou blackmetalovou érou, ale otevírá i nové dveře klasické hudbě.

Album totiž nabízí nejen v jeho klasičtější verzi, která se dá shrnout do ranku progresivního post-metalu, ale také v orchestrální verzi, kde tento norský muzikant skladby přepracoval ve stylu vážné hudby.

Autor: Jan Skala

Související

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Hudba

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

požár žebrálk
Krimi

Žádná technická závada, ale asi žhář. Vyšetřování požáru v Žebráku skončilo

Kerry_King,_2006
Hudba

Duch starých Slayer je zpět. Kerry King táhne do boje sólově