pondělí 29. dubna 2024

Hraní bez křupání. Vývojáři přišli s aplikací, která potlačí nepříjemné zvuky

Svačinu si při hraní údajně dává asi 90 procent hráčů počítačových her. Vývojáři z Brooklynu teď proto přišli se speciální aplikací. Ta během online hovoru dokáže odfiltrovat zvuky křupání a mlaskání při jídle.

hraní na počítači

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Chipsy a křupky neodmyslitelně patří ke hraní počítačových her. Hráči při nich často komunikují online skrze sluchátka s mikrofonem, který bývá v bezprostřední blízkosti úst. A jejich chroupání obtěžuje téměř všechny, kdo ho slyší. Vývojáři z Brooklynu teď proto vytvořili aplikaci, která křupání při hovoru eliminuje. Podle průzkumu společnosti, která vyrábí chipsy a při vývoji aplikace spolupracovala, je právě křupání to, co hráče rozčiluje a rozptyluje nejvíc. "Přestanu se soustředit, když jeden člověk začne jíst. Ten zvuk křupání vás může vytrhnout ze zážitku, ale přesto si chcete svačinu vychutnat, protože ve skutečnosti jde svačina a hraní her ruku v ruce," řekl jeden z hráčů.

"Místo toho, abychom museli uvádět na trh nové méně křupavé chipsy, rozhodli jsme se problém vyřešit pomocí technologie," řekl Fernando Kahane, šéf marketingu společnosti, která chipsy vyrábí. 

Testování aplikace se zúčastnilo asi pět stovek lidí. Ti měli za úkol jíst chipsy těsně u mikrofonu a nahrávky pak vývojáři použili ke simulaci pěti tisíc různých zvuků křupání. "Potřebovali jsme vygenerovat umělou inteligenci, která dokáže oddělit zvuky křupání a hlasu. Smíchali jsme zvuky lidí, co u mikrofonu jedli, a lidí co mluvili. Umělá inteligence nám je pak pomohla vyfiltrovat," popsal hlavní vývojář Dylan Fashbaugh. 

Technologie je prý účinná i při jezení různých druhů krekrů nebo syrové zeleniny.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

33747027723_fa02384472_b
Zdraví

FDA schválilo první mobilní aplikaci k podpůrné léčbě depresí

matka s dítětem
Zdraví Ženy

Aplikace na podporu duševního zdraví v těhotenství se dočká nové verze