pátek 3. května 2024

FDA schválilo první mobilní aplikaci k podpůrné léčbě depresí

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil první mobilní aplikaci pro digitální léčbu těžkých depresivních stavů. Pacientům bude sloužit pouze jako podpůrný systém k předepsané medikaci.

33747027723_fa02384472_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Mobilní aplikaci Rejoyn, jejíž tvůrcem je globální zdravotnická společnost Otsuka, si budou moci pacienti užívající antidepresiva s minimálním věkem hranicí 22 let stáhnout do svého chytrého telefonu v druhé polovině tohoto roku. Pro její získání budou však potřebovat lékařský předpis od svého psychiatra. „Rejoyn představuje novou a vzrušující možnost doplňkové léčby k řešení příznaků závažné depresivní poruchy, která doplňuje současný standard péče,“ uvedl hlavní lékař a výkonný prezident firmy Otsuka John Kraus.

Šestitýdenní program podpůrné aplikace kombinuje osvědčenou kognitivně behaviorální terapii společně s poměrně novým kognitivně emocionálním tréninkem. Ten stimuluje pomocí jednotlivých cvičení části mozku, které jsou pravděpodobně zodpovědné za deprese. „Rejyon má mechanismus navržený tak, aby fungoval jako fyzikální terapie pro mozek tím, že poskytuje personalizovaná, konzistentní mozková tréninková cvičení navržená tak, aby pomohla zlepšit spojení v oblastech mozku postižených depresí. Když se vytvoří silnější a vyváženější spojení, oblasti mozku odpovědné za zpracování a regulaci emocí, jsou schopné lépe spolupracovat a příznaky deprese se mohou zlepšit,“ řekl vědec firmy Otsuka Brian Lacoviello.

Aplikace není vhodná jako náhrada medikace ani jako samostatná léčba.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Otsuka

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

malware
Domácí Technologie

Mobilní bankovní aplikace napadá trojský kůň

matka s dítětem
Zdraví Ženy

Aplikace na podporu duševního zdraví v těhotenství se dočká nové verze