pondělí 29. dubna 2024

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

Nová státní aplikace EPU chrání přírodu a ukazuje méně známé turistické cíle v Česku.

Aplikace EPU

Aplikace EPU
Zdroj: Canva / EPU

  • Aplikace EPU
  • Zdroj: Canva / EPU

Mobilní aplikace a online portál s názvem EPU přináší inovativní řešení pro snižování negativního dopadu turistického ruchu na životní prostředí. Cílem je upozornit na problém nadměrného turismu v přírodních lokalitách a nabídnout alternativní, méně známá místa k výletům. Kromě toho aplikace poskytuje uživatelům podrobné informace o pravidlech chování v oblastech s vysokou ochranou přírody a informace o fauně, floře a ohrožených druzích v dané oblasti.

Vývoj aplikace EPU je výsledkem spolupráce mezi společnostmi Gatyer a Algodos, a získala podporu Ministerstva životního prostředí. „EPU aplikace pomáhá pochopit důležitost ochrany přírody. Společně s Národními parky a CHKO poskytujeme turistům klíčové informace, díky kterým mohou lépe pečovat o své okolí. Vyvinuli jsme sofistikované nástroje pro správu komunity a atraktivní hry, které umocní zážitky z přírody,“ uvádí společnost Algodos.

Aplikace je koncipována tak, aby uživatelům představila méně známé turistické trasy a vedla je k udržitelnému turismu. Nabízí více než 170 výletů po celé České republice s podrobnými informacemi o každé trase, včetně vzdálenosti, převýšení a krátkého popisu. Výlety v chráněných oblastech jsou schvalovány správci těchto oblastí a označeny štítkem "overtourism friendly". Ministr životního prostředí Petr Hladík vítá aplikaci jako nástroj k ochraně mimořádných přírodních lokalit a podporuje turisty k návštěvě méně navštěvovaných, ale stejně zajímavých míst. Aplikace EPU je ke stažení z Google Play a App Store.

Autor: Šimon Mitro

Související

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení