pondělí 29. dubna 2024

Aplikace na podporu duševního zdraví v těhotenství se dočká nové verze

Inovativní aplikace Kogito 2.0 podporuje psychické zdraví těhotných žen a matek.

matka s dítětem

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Sarah Chai

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Sarah Chai

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s organizací Úsměv Mámy představili novou verzi aplikace Kogito 2.0 zaměřenou na podporu duševního zdraví těhotných žen a matek. Až pětina žen zažívá psychické obtíže během těhotenství a po porodu. „Kogito nemá v regionu střední a východní Evropy obdoby. Po vyplnění dotazníků, na které dostane uživatelka ihned zpětnou vazbu, se jí otevře Cesta z úzkosti nebo Cesta z deprese. V této cestě, která má každá pět etap, prochází uživatelka metodami kognitivně-behaviorální terapie, procvičuje relaxace a také plní úkoly, aby mohla procházet od jednodušších metod k těm složitějším,“ popisuje doktor Antonín Šebela z Národního ústavu duševního zdraví.

Aplikace Kogito byla poprvé představena v roce 2020 a nyní prochází kompletním redesignem, včetně nového vizuálního designu a struktury. Tým dobrovolníků z neziskové organizace Česko.Digital přispěl svými znalostmi a dovednostmi k vytvoření efektivnější a uživatelsky přívětivější verze. Cílem bylo zajistit, aby aplikace byla bezplatně a snadno dostupná pro těhotné ženy a matky.

Lékař Antonín Šebela zdůrazňuje, že Kogito propojuje psychoterapeutický obsah s reálnými příběhy žen, které zažily duševní problémy během těhotenství nebo po porodu. Po úspěšném redesignu je aplikace Kogito 2.0 připravena k programování a následnému uvedení do provozu. Organizace nyní hledá partnery a zvažuje možnosti financování dalších fází projektu. Cílem je prezentovat novou verzi aplikace veřejnosti v průběhu příštího roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle