pondělí 20. května 2024

Hladík chce v Česku rozvinout větrné elektrárny

Větší důraz na obnovitelné zdroje včetně větrných elektráren podporuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministr životního prostředí Petr Hladík na gondole turbíny větrné elektrárny.

Ministr životního prostředí Petr Hladík na gondole turbíny větrné elektrárny.
Zdroj: MZP

  • Ministr životního prostředí Petr Hladík na gondole turbíny větrné elektrárny.
  • Zdroj: MZP

Po solární energii přichází na řadu vítr. Ministerstvo životního prostředí podporuje výstavbu obnovitelných zdrojů a nyní se soustředí na větrné elektrárny. Rozvoj tohoto zdroje energie je pomalý a v posledních třech letech nepřibyla v Česku žádná nová větrná elektrárna. Podle studie společnosti Deloitte zpracované pro Svaz moderní energetiky mohou v Česku do roku 2030 vyrůst nové větrné elektrárny o výkonu dvou tisíc megawattů. Aktuálně má Česko větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 340 megawattů.

Rozvoj větrné energetiky v Česku dosud stagnoval, mým cílem je najít takovou cestu, která umožní rozumnou výstavbu nových větrných elektráren respektující energetické potřeby státu i zájmy místních obyvatel. Zásadní je pro mě shoda na tom, že výstavba a rozvoj obnovitelných zdrojů energie nebude ve střetu s ochranou přírody,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Jednou z bariér pro rozvoj větrné energie v Česku jsou složité a zdlouhavé povolovací procesy, které se dnes mohou protáhnout i na více než deset let. „Zásadním nástrojem pro plynulý rozvoj větrné energie pro nás budou tzv. akcelerační zóny. V nich půjde získat potřebná razítka pro povolení výstavby větrné turbíny rychleji. Naším cílem je nabídnout českým spotřebitelům cenově dostupnou a bezpečnou energii bez stopy kouře. Postupně tak povedu s kraji debatu o možnostech vzniku akceleračních zón,” řekl Hladík.

Autor: Šimon Mitro

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

cznmcy1wcml2yxrll3jhd3bpegvsx2ltywdlcy93zwjzaxrlx2nvbnrlbnqvbhivcgqxos0zltm5odyyys5qcgc
Zahraniční

Staré rezavé větrníky zůstanou navěky. Němci je prohlásí technickými památkami

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie