pondělí 6. května 2024

Hamás připouští delší příměří. Žádá za to propuštění více palestinských vězňů

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na nabídku Hamásu o prodloužení příměří reaguje vstřícně. Za každý den klidu zbraní chce ale propuštění deseti rukojmích.

F_5jg7QaQAAVi-S

Výměna zajatců a vězňů mezi Izraelem a Hamásem zatím stále pokračuje.
Zdroj: X

  • Výměna zajatců a vězňů mezi Izraelem a Hamásem zatím stále pokračuje.
  • Zdroj: X

Skutečnost, na kterou upozorňovali zahraniční pozorovatelé a sice, že Hamás chce postupným propouštěním rukojmích dosáhnout delšího příměří, začíná dostávat reálné obrysy. Vedení radikální palestinské organizace, která 7. října útokem na Izrael rozpoutala dosud trvající válku, totiž oznámilo, že je ochotné prodloužit současné čtyřdenní příměří, které dnes platí posledním dnem. Výměnou za to Hamás požaduje propuštění více v Izraeli vězněných Palestinců a naopak nabízí další propouštění rukojmích, kterých má ve své moci ještě přes 200.

Odmítavě se k návrhu radikálů nestaví ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který v prodloužení příměří spatřuje možnost dostat z Pásma Gazy všechna zadržovaná rukojmí. Podle Izraele však nejde o ukončení války, ve které Jeruzalém trvá na zničení celé organizace Hamás. Netanjahu sdělil, že Izrael obnoví intenzivní boje ve chvíli, kdy příměří skončí.

Klidu zbraní využívají také humanitární pracovníci OSN, kteří posílají do Pásma Gazy, jež je bojištěm mezi Izraelem a Hamásem, konvoje pomoci. Ta má zlepšit kritickou situaci, která v oblasti panuje.

Autor: Jan Skala

Související

GM1fsXTWcAA--2l
Domácí Video

Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

1280px-Al_Jazeera_English_Newsdesk
Zahraniční

Al-Džazíra v Izraeli skončila. Tamní vláda považuje její vysílání za hrozbu

440408373_10220555003539656_8803267015217685406_n
Zahraniční

Netanjahu odmítl požadavky Hamásu. Začala evakuace Rafáhu

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize