neděle 12. května 2024

Grok zodpoví i recept na drogy. Musk odhalil svou umělou inteligenci

Muskova společnost xAI informovala o vývoji své umělé inteligence. Chatbot Grok odpoví na jakoukoli otázku.

Grok

Logo chatbota Grok od Muskovy sopečnosti xAI
Zdroj: xAI / Canva

  • Logo chatbota Grok od Muskovy sopečnosti xAI
  • Zdroj: xAI / Canva

Nová konkurence pro ChatGPT či Barda od Googlu se blíží. Elon Musk zveřejnil informace o své umělé inteligenci Grok, kterou vyvíjí Muskova společnost xAI. Grok bude přímo implementován do sociální sítě X (dříve Twitter) a bude přístupný všem uživatelům, kteří si předplácí účet Premium+, jež v Česku stojí 433 korun měsíčně.

Grok se od ostatních chatbotů bude odlišovat tím, že bude mít přístup k aktuálním informacím díky datům ze sítě X, a také tím, že zodpoví jakoukoliv otázku. Před oficiálním představením Musk na platformě X zveřejnil příklad, jak Grok reagoval na požadavek na recept na výrobu kokainu.

Mělo by jít o umělou inteligenci s rebelským přístupem a smyslem pro humor, pro kterou žádná otázka není tabu. Zatím jde o ranou beta verzi, která prošla jen dvouměsíčním testováním. Tudíž samotná společnost xAI nabádá beta testery, aby počítali s tím, že Grok může generovat falešné nebo protichůdné informace.

Pojem Grok je termín, jenž se objevil v románu Cizinec v cizí zemi z roku 1961 od autora Robert A. Heinleina. V knize jde o marťanský termín, který nemá v angličtině přímý ekvivalent. Grok je slovesem, které znamená rozumět hluboce a intuitivně. Společnost xAI byla založena v červenci a její tým tvoří bývalí zaměstnanci společností OpenAI, DeepMind a dalších, které se zabývají umělou inteligencí.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech