neděle 28. dubna 2024

Fiala mírní Pavlova slova. O euru se v tomto období nebude rozhodovat

Prezident Pavel by chtěl euro přijmout, premiér Fiala zastává zdrženlivý názor. Exprezident Zeman by podobným krokem radil počkat.

GB6AhPLXQAAtUQ0

Petr Fiala zatím o přijetí eura rozhodovat nechce.
Zdroj: X - Petr Fiala

  • Petr Fiala zatím o přijetí eura rozhodovat nechce.
  • Zdroj: X - Petr Fiala

Přijetí evropské měny, to je věc, která nejvíce zarezonovala v novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla. Opozice jeho výzvu k zahájení kroků šmahem zavrhla, ovšem podporu Pavel nenašel ani ve vládní koalici, se kterou je většinou za jedno. Napříč pětikoalicí totiž nepanuje jednotný názor, protože Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 jsou vesměs pro přijetí eura, proti se staví nejsilnější vládní strana ODS. To se potvrdilo i na dnešním setkání prezidenta s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Fiala po schůzce s prezidentem oznámil, že v tomto vládním období se jeho kabinet přijetím eura zabývat nebude. Údajně to není v programovém prohlášení vlády. Podle něho ani Česká republika do konce Fialova volebního období nebude splňovat kritéria, která jsou pro přijetí společné evropské měny potřebná.

K otázce přijetí eura se na svých sociálních sítích vyjádřil i Pavlův předchůdce na Pražském hradě, bývalý prezident Miloš Zeman. Uvedl, že proti přijetí eura zásadně není, ovšem česká koruna pro něho představuje symbol suverenity, o který by Česká republika přišla. Připomněl také, že závazek přijmout euro nemá konkrétní datum, tak s ním není třeba spěchat, protože Evropská unie vykazuje horší hospodářské výsledky než bylo zvykem.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

profimedia-0753620058
Domácí

Ekonom Vyhnánek bude novým ředitelem Správy Pražského hradu