pondělí 29. dubna 2024

Ekonomika v Pásmu Gazy se vrátila zpět o 19 let

Konflikt na Blízkém východě má katastrofální důsledky pro ekonomiku Pásma Gazy. Současná válka znamená zásadní zpomalení hospodářského růstu v této oblasti, a to na úroveň o několik let zpět.

UNI448902_0

Děti v Pásmu Gazy žijí v nejhorších podmínkách na světě.
Zdroj: UNICEF

  • Děti v Pásmu Gazy žijí v nejhorších podmínkách na světě.
  • Zdroj: UNICEF

Lidé, kteří v Pásmu Gazy žijí, už před začátkem válečného střetu čelili obtížným životním podmínkám s omezeným přístupem k cenově dostupným a zdravým potravinám. Nyní jsou však tyto problémy ještě zřetelnější.

Pásmo Gazy je dlouhodobě závislé na dvou hlavních zdrojích příjmů. Prvním je zahraniční pomoc a druhým je přístup na izraelský pracovní trh, což za současné situace není možné. Navíc hrozí i narušení obchodu s Egyptem, který je pro Gazu důležitým obchodním partnerem.

Útok teroristického Hamásu na Izrael a jeho obrana tak ekonomické utrpení v Pásmu Gazy ještě umocnily. Vyhlídky na zásadnější zotavení ekonomiky v následujících měsících jsou jen velmi slabé. Vztahy s Izraelem totiž nejspíš už dlouhodobě budou jen na bodu mrazu.

Nezaměstnanost v Pásmu Gazy již několik let patří k nejvyšším na světě, překračuje 40 procent. V době aktuálního konfliktu ještě stoupla a odborníci odhadují, že se nyní blíží až ke sto procentům.

Aktuálně v Pásmu Gazy žije jen velmi mladé obyvatelstvo. Více než 65 procent z 2,3 milionu Palestinců je mladších 24 let a žijí na území, jehož rozloha se pohybuje okolo 140 kilometrů čtverečních.

Autor: Jiří Lacina

Související

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze

GLxAyenXsAE27tj
Zahraniční

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael už odpočítává dny do útoku na Rafáh

800px-Arak_Heavy_Water4
Zahraniční

Írán chce novou jadernou dohodu. Už o ní jedná i se Spojenými státy