sobota 4. května 2024

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael už odpočítává dny do útoku na Rafáh

Další krok války v Pásmu Gazy bude s největší pravděpodobností spočívat v úderu na město Rafáh. Hamás mezitím ukázal jednoho z rukojmích, kterého je ochoten propustit, když dojde ke klidu zbraní.

GLxAyenXsAE27tj

Izraelská armáda už pomalu míří na Rafáh.
Zdroj: IDF

  • Izraelská armáda už pomalu míří na Rafáh.
  • Zdroj: IDF

Po dvou stech dnech od okamžiku, kdy jednotky radikálního palestinského hnutí Hamás vtrhly 7. října do Izraele a zajaly stovky rukojmích, většina zajatců zůstává uvězněna na neznámém místě Pásma Gazy. Hamás nyní však zveřejnil video s jedním z rukojmích, které islamisté v říjnu odvlekli do svých úkrytů. Na nahrávce zadržený izraelsko-americký mladík Hersh Goldberg-Polin popisuje, jak k jeho únosu z hudebního festivalu Nova došlo.

"Šel jsem se pobavit s kamarády a namísto toho jsem bojoval o život s těžkými zraněními po celém těle," tvrdí na videu mladík. Odborníci uvádějí, že Hamás videem chce zvýšit pravděpodobnost vyhlášení příměří, kdy je ochoten propustit část rukojmích, ačkoliv přiznává, že více než třicet z nich už není naživu. Podle Izraele počet zemřelých může být mnohem vyšší.

Vyhlášení příměří, poté co ztroskotala poslední jednání, která se uskutečnila v Kataru, není na pořadu dne. Místo toho se armáda Židovského státu chystá na úder na poslední město Pásma Gazy, které bylo dosud pozemní operaci ušetřené. Podle izraelských médií, už vláda Benjamina Netanjahua vyzvala civilisty, aby Rafáh opustili, což je neklamné znamení, že se úder blíží. Zatím jej zdržuje spor mezi Jeruzalémem a Washingtonem, protože Spojené státy útok na jižní oblast Gazy odmítají.

Autor: Jan Skala

Související

GMnZiBdbEAAtcns
Zahraniční

Izrael zaútočil na syrský Damašek. Turecko s ním přestává obchodovat

Cali_Movilizacion_por_la_Vida
Zahraniční

Pácháte genocidu, spílá Kolumbie Izraeli. Jste antisemité, reaguje Jeruzalém

14852082802_5cd4e1c307_b
Zahraniční

Hamás zveřejnil statistiku. V Pásmu Gazy už zemřelo skoro 35 tisíc lidí

GMW268CWYAEkcc6
Zahraniční

Příměří v Pásmu Gazy je blízko, tvrdí USA. Otazník visí nad útok na Rafáh