sobota 27. dubna 2024

Dům přírody vyroste v Krušných horách

Ministr Hladík představil pány na výstavbu Domu přírody v Krušných Horách

Nové národní kulturní památky

Zámek Jezeří
Zdroj: zamek-jezeri.cz

  • Zámek Jezeří
  • Zdroj: zamek-jezeri.cz

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Ústecký kraj a setkal se se zástupci obcí k diskusi o dotacích na obnovitelné zdroje energie. V rámci návštěvy prezentoval záměr výstavby nového informačního a vzdělávacího ekologického centra, Domu přírody, v oblasti Krušných hor.

Centrum má vzniknout na místě bývalé obce Albrechtice, která byla zbořena kvůli povrchové těžbě uhlí a nachází se nedaleko Lomu ČSA. Tento lom postupně ukončuje těžbu a čeká ho rekultivace. V budoucnu by měl být lom součástí Národní přírodní památky a oblast plánované Chráněné krajinné oblasti Krušné hory.

Krušné hory jsou posledním českým pohořím bez ucelené ochrany. Snažíme se o vyhlášení chráněné krajinné oblasti a chceme zdejší přírodu přiblížit všem. Dom přírody umožní návštěvníkům poznat krásy a historii lokality. Kromě expozice zde budou i přednášky, programy a výstavy pro školy i veřejnost. Projekt lze financovat z Operačního programu Spravedlivá transformace,“ uvedl Hladík.

Stavba Domu přírody by měla být dokončena do konce roku 2027. František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, zdůraznil výjimečnost místa a potenciál rozšíření sítě Domů přírody v regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj