pondělí 20. května 2024

Dubnový soud s kladenskými radikály vedl ke vzniku KSČ

V dubnu 1921 nebyl soud s kladenskými dělníky nijak významný. Z historického hlediska ale velkou měrou přispěl ke vzniku KSČ o měsíc později.

Zápotocký

Antonín Zápotocký stál v dubnu 1921 před soudem, o řadu let později seděl na Pražském hradě
Zdroj: Twitter

  • Antonín Zápotocký stál v dubnu 1921 před soudem, o řadu let později seděl na Pražském hradě
  • Zdroj: Twitter

Když se na začátku dvacátého století formovalo radikální dělnické hnutí, našlo pevnou půdu zejména na Kladensku. Kladenští radikálové 13. dubna 1921 stanuli před soudem za to, že prý chtěli z generální stávky v prosinci předcházejícího roku udělat revoluci v Československu podobnou té, jakou spustili bolševici v Rusku v listopadu 1917. Ne náhodou v čele obžalovaných tehdy stály hlavní představitelé radikálního křídla Československé sociální demokracie, Alois Muna a Antonín Zápotocký. Budoucí československý prezident tehdy od soudu odešel s osmnáctiměsíčním trestem. V polovině ale dostal amnestii od prezidenta Masaryka.

Soud s kladenskými radikály byl podle historiků velmi důležitým aktem, protože přímo předcházel založení Komunistické strany Československa, k němuž došlo o měsíc později odštěpením právě této radikální skupiny od sociální demokracie. Tok poté se stal Alois Muna předsedou této strany a vysoký post zbyl i na Antonína Zápotockého. KSČ se v dalších letech pohybovala na okraji politického spektra, v roce 1938 dokonce přešla do ilegality. Její chvíle přišla po druhé světové válce, když se na čtyřicet let stala hybnou pákou československé politiky. Antonín Zápotocký to v padesátých letech dotáhl až na prezidenta republiky, kdežto Alois Muna se vedoucí úlohy KSČ nedožil, zemřel v roce 1943 v Kladně.

O soudu s kladenskými dělníky a vzniku KSČ dokonce Zápotocký napsal román Rudá záře nad Kladnem, který se v roce 1955 dočkal i filmové podoby.

Autor: Jan Skala

Související

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby