úterý 7. května 2024

Dohoda mezi Británií a EU je na světě. Premiér Sunak ji ještě musí prosadit doma

Britský premiér i šéfka Evropské komise hovoří o předělu ve vzájemných vztazích. Hotovo však ještě není. Teď se jednání přesouvají do britského a severoirského parlamentu.

belfast

Nová dohoda upravuje praxi v severoirských přístavech
Zdroj: Pixabay.com

  • Nová dohoda upravuje praxi v severoirských přístavech
  • Zdroj: Pixabay.com

Britský premiér Rishi Sunak se dohodl s předsedkyní Evropské komise Ursulou Von der Leyen na nové podobě Severoirského protokolu, tedy části brexitové smlouvy, která má určovat obchodní a celní vztahy na ostrově rozděleném mezi Irskou republiku a Severní Irsko patřící do Spojeného království.

Předchozí smlouvu odmítali příznivci Spojeného království v Severním Irsku, protože se cítili mořskou hranicí symbolicky i prakticky oddělení od zbytku země. Hrozba tvrdé hranice přímo na ostrově zase ohrožovala vztahy mezi oběma státy poznamenané násilnými střety mezi protestantskými loajalisty a katolickými republikány z minulého století.

Úspěchem nové smlouvy je fakt, že na ostrově nevznikne tvrdá hranice a zlepší se i situace severoirských obchodníků a spotřebitelů lačnících po britském zboží. Zboží proudící z hlavního ostrova do Severního Irska totiž nebude podléhat clům a celním kontrolám na rozdíl od zboží mířícího do Irské republiky – a tudíž na území Evropské unie. Unie však na oplátku dostane právo nahlédnout do dat britských přístavů.

Smlouva je nepochybně krokem vpřed, ale ne všichni jsou z ní nadšeni. Vlivné Demokratické unionistické straně, která podporuje Spojené království, nejspíš nebude stačit ani v této podobě, z radikálně euroskeptického křídla Sunakovy Konzervativní strany zase z ní obavy že se kompromisy s Unií jsou až příliš velké. Nejednoznačný je například postoj bývalého premiéra a strůjce brexitu Borise Johnsona. Londýnský i regionální parlament v Belfastu přitom budou o dohodě ještě muset jednat.

Velké kontroverze také vzbudilo pozvání Von der Leyen na audienci u Karla III. Podle některých hlasů krále do setkání vmanipuloval Sunak. Kritici tvrdí, že by se panovník neměl do tak ožehavých témat vkládat. Buckinghamský palác však odmítá, že by návštěva měla politický význam.

Zdroj: The Guardian

Související

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem

profimedia-0870621627
Zahraniční

Čínský prezident diskutoval v Paříži o ruské agresi i válce v Gaze

392788928_789521863188851_7184751241637715944_n
Zahraniční

Atmosféra v Německu houstne. Terčem útoků jsou političtí kandidáti

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě