pondělí 20. května 2024

Dnes jsem vystřelila po Leninovi. Fanny Kaplanová spustila Rudý teror

Mladá revolucionářka vinila Lenina ze zrady revolučních ideálů. Její výstřel po bolševickém vůdci měl ale za následek rozpoutání Rudého teroru.

Kaplan_fanny_1918

Fanny Kaplanová na snímku po atentátu na Lenina. Tři dny na to byla popravena
Zdroj: Wikipedia

  • Fanny Kaplanová na snímku po atentátu na Lenina. Tři dny na to byla popravena
  • Zdroj: Wikipedia

Pokud se dá nějaký den označit jako ten, kdy v sovětském Rusku začal takzvaný Rudý teror, je to bezpochyby 30. srpen 1918. Tedn den, přesně před 105 lety totiž ruská revolucionářka Fanny Kaplanová spáchala atentát na bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. Útok přišel ve chvíli, kdy Lenin opouštěl brány Michelsonova závodu na jihu Moskvy. Přežil jej, ale bral ho jako začátek povstání. Záhy proto nařídil veliteli tajné policie Čeka Felixovi Džerzinskému, aby zahájil nezbytná opatření, která měla zabránit povstání. Ten den se totiž nestřílelo jen po Leninovi. Rukou vraha v Petrohradě zemřel i velitel tamní pobočky Čeky Moisej Urickij.

2. září 1918 pak zahájení Rudého teroru vyhlásil další z bolševických prominentů Jakov Sverdlov. Takřka okamžitě po celém území, které za necelý rok bolševici získali, začaly růst koncentrační tábory pro politické odpůrce zejména z pravicových stran. Zahájení Rudého teroru bylo demonstrativní. Den poté, co jej Sverdlov oficiálně ohlásil, čekala poprava jednu z prvních obětí represí, právě osmadvacetiletou Fanny Kaplanovou.

Přestože Rudý teror oficiálně trval jen do října 1918, postupně se přelil do občanské války, která skončila až v roce 1922 vyhlášením vítězství komunismu a ustanovením Svazu sovětských socialistických republik.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc