čtvrtek 16. května 2024

Dezoláty vypískali z Rakušanovy debaty, úředníci už mají postup, jak s nimi jednat

Čím další větší fiasko zažívají dezinformátoři. Úřady i police jsou na ně připravené, teď je navíc vypískali návštěvníci pondělní debata s Vítem Rakušanem v České Lípě.

malý

Zleva Libor Malý, Jana Peterková a Pavel Zítko.
Zdroj: FB Libora Malého

  • Zleva Libor Malý, Jana Peterková a Pavel Zítko.
  • Zdroj: FB Libora Malého

Dezinformátory Pavla Zítka a Libora Malého reakce publika, které se jim vysmálo, očividně zaskočila.

Zítko v tričku s Putinovým portrétem se představil jako kandidát na prezidenta republiky v roce 2023. „Koho tady zastupujete? Stát Česká republika nebo veřejnou korporaci Česká republika?“ dožadoval se odpovědi Zítko, který se sice chtěl stát prezidentem ČR, zároveň ale tvrdí, že republika nikdy nevznikla a existuje pouze Československo. Také osočil Rakušana, že v sále jsou lidé, které si přivedl a zaplatil jim, aby s ním souhlasili. Když mu ministr odpověděl, že všichni přišli sami, tak jako Zítko, došly mu argumenty.

Zítkovi zdatně sekundoval další příslušník dezoscény Libor Malý. Ten pro změnu tvrdí, že žijeme v České a Slovenské federativní republice, která nikdy nezanikla. O publiku se pro změnu vyjádřil jako o estébácích převlečených za BIS. „Spáchal jste velezradu vůči ČSFR a budete zatčení za velezradu,“ oznámil Rakušanovi. „Vy mluvíte jako estébák, vy tady vyhrožujete lidem, že se bude zatýkat,“ prohlásil Rakušan.

Malý je známý tím, že obíhá úřady, přesvědčuje tam zaměstnance, že se podílejí na organizovaném zločinu a dožaduje se vydání podle něj jediné platné občanky ČSFR. Jeho výstupy často trvají i desítky minut a zbytečně zdržují úředníky i lidi, kteří si přišli vyřídit doklady.

„Ministerstvo vnitra v uvedené věci zaslalo krajským úřadům a obecním úřadům obcí s rozšířenou působností doporučený postup. Z nám dostupných informací nevyplývá, že by se jednalo v současné době o masový jev, který by policii či úřady nadměrně zahlcoval a ztěžoval jejich práci. Veřejná správa si dokáže s takovýmto jednáním na základě platné legislativy poradit,“ vysvětlila Minutovým zprávám Hana Malá z odboru komunikace ministerstva vnitra.

Malý na úřadech zatím ještě se svými požadavky neuspěl, a tak vzápětí běží na nejbližší
policejní služebnu a podává na úředníky trestní oznámení. I tam oznamuje, že je občan ČSFR a neplatí pro něj zákony. Obdobně se chovají další zmatení příznivci představy, že ČR neexistuje, odmítají se tak třeba prokázat doklady při policejní kontrole. „Po linii dopravní policie jsme již vydávali pokyn pro podobné situace, nicméně zpravidla policisty pouze upozorňujeme na fakt, že bývají při těchto kontrolách nahrávaní a že je třeba držet se dikce zákona. Není to nic neobvyklého a náročné situaci v rámci kontrol totožnosti jsou něco, s čím se kolegové a kolegyně setkávají, a to nejen ve vztahu s těmito občany ČSFR,“ potvrzuje Ondřej Moravčík z policejního prezídia. Doplňuje, že na sociálních sítích jsou videa, ve kterých chtějí být tito lidé zajímaví. „Nicméně vždy to končí tak, že nakonec spolupracují, protože jsou poučeni, co by následovalo, pokud by nespolupracovali,“ doplnil Moravčík.

Související

438097231_474824148206744_3862924283786652163_n.jpg
Domácí Video

Zítko: Dvojministr Havlíček nebránil podvodu, bál se, že ho zabijí

pettt.jpg
Domácí

Peterková udělá pro peníze vážně cokoliv, prý na ni zaútočili kyselinou

GKdx3uiXgAAgKdN.jpg
Domácí

Nebezpečná dezinformace: Žena věří nesmyslům a vybízí k útokům na letadla

Elon Musk
Zahraniční

Musk je vyšetřován brazilským soudem kvůli dezinformacím