Den díkůvzdání v Česku: Jiné brambory, malá trouba

Thanksgiving Day – česky Den díkůvzdání je svátek, který většina Američanů slaví každoročně čtvrtý čtvrtek v listopadu. Jeho obliba ale stoupá i v České republice.

ai-generated-8346161_1280

Klasickým svátečním jídlem je krocan, který se peče několik hodin.
Zdroj: pixabay.com

  • Klasickým svátečním jídlem je krocan, který se peče několik hodin.
  • Zdroj: pixabay.com

Krocan s přílohou. To je tradiční pokrm na Den díkůvzdání. Tento svátek u nás slaví každoročně stále více lidí. Kromě těch, kteří se v Americe narodili nebo tam mají rodinné vazby, se k typicky americkému svátku hlásí i lidé, kterým je jeho myšlenka blízká. Jako studentka Alena Hrabalová z Prahy. "Letos slavíme s kamarády už potřetí. Je to vždy moc příjemný den plný sváteční atmosféry a jídla," popisuje a dodává, že sehnat v Praze ingredience na pravou americkou hostinu není problém. Bývalá zpěvačka Monkey Business s ní ale nemůže úplně souhlasit. "Jediná věc, kterou jsem dodnes v Česku nenašla, jsou sladké brambory. Ty, které jdou sehnat, nejsou stejný druh, na jaký jsem zvyklá z domova," svěřila se zpěvačka Tonya Graves.

Dalším problémem, na který narážejí především Američané žijící v Čechách, jsou prý malé spotřebiče. Krocan se do naší trouby sotva vejde, a tak nezbývá nic jiného, než péct co nejmenšího opeřence.

Historie Dne díkůvzdání sahá do dob, kdy mnohá území v Americe ještě vlastnili Indiáni, a má původ ve slavnosti dožínek. Dnes je především příležitostí k rodinným setkáváním. I Den díkůvzdání se slaví také v Kanadě, tam ale připadá na druhé říjnové pondělí.

Související

shark 2
Zahraniční Technologie

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

IMG_20240117_102921-1705575400074
Zahraniční Osobnosti

Dvanáctiletý chlapec má vyšší IQ než Albert Einstein, není jediný

Microsoft
Zahraniční Věda

Umělá inteligence pomohla najít látku, která může snížit spotřebu lithia

šaty
Ostatní Móda

Šaty s lechtivým vzorem oblékla na Zlaté glóby Gillian Anderson