pátek 17. května 2024

Dvanáctiletý chlapec má vyšší IQ než Albert Einstein, není jediný

Žák základní školy Rory Bidwell dosáhl při inteligenčním testu lepšího skóre, než například Albert Einstein či Stephen Hawking. Vysoká inteligence mu otevřela dveře do organizace Mensa pro lidi s vysokým IQ.

IMG_20240117_102921-1705575400074

Rory Bidwell získal jako fotbalový hráč roku pohár.
Zdroj: Abi Bidwell

  • Rory Bidwell získal jako fotbalový hráč roku pohár.
  • Zdroj: Abi Bidwell

Maximální počet 162 bodů získal žák sedmé třídy z Kanady při dvouhodinovém standardizovaném IQ testu Catel III B. Předčil tak nejvýznamnějšího světového fyzika Alberta Einsteina nebo anglického fyzika Stephena Hawkinga, kteří oba dva měli inteligenční kvocient 160. Roryho přijala organizace Mensa, která sdružuje dvě procenta nejchytřejších lidí světa.

Podle české stupnice je minimální IQ pro vstup do Mensy 130, podle Stanford-Binetovy stupnice to je 132 a podle Cattellovy 148. Právě podle poslední zmíněné stupnice skládal test Rory. Průměr je přitom kolem stovky.

Matka je na dvanáctiletého génia náležitě pyšná. Podle ní už ve dvou letech dokázal Rory složit stodílkové puzzle a ve druhé třídě zvládal matematiku pro sedmáky. Právě matematiku, angličtinu a tělocvik má ve škole nejraději.

Talent má i pro sport. Reprezentuje svou školu v přespolním běhu, fotbale a ragby a získal ocenění v kategorii Hráč roku fotbalového týmu Torridgeside. Závodí také za plavecký klub Torridgeside.

Osobnosti s vysokým IQ

Ze známých osobností se vysokým IQ mohou pyšnit například manželé Bill Clinton, kterému naměřili podle Cawellovy stupnice 135 bodů, jeho manželka Hillary Clintonová (140), herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger (135) nebo zpěvačka Madonna (140).

Marie Curie známá pro výzkum radioaktivity měla IQ 180. Byla první ženou, která získala Nobelovu cenu, první osobou, která ji dostala dvakrát – za fyziku a chemii – a první ženou, která vyučovala na Sorbonně.

Inteligenčního kvocientu 160 dosáhl Albert Einstein, který měl podle jiných odhadů IQ přes 200. 160 bodů dosáhli také vědec Stephen Hawking, spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates nebo režisér Quentin Tarantino.

Geniální děti

William James Sidis, který se stal inspirací pro film Dobrý Will Hunting, dosáhl 270 bodů. Ve dvou letech četl The New York Times a psal na psacím stroji v angličtině i francouzštině. Na Harvard nastoupil v roce 1909 jako devítiletý, ale univerzita kvůli jeho emocionální nezralosti nástup odložila, dokud mu nebylo 11 roků. Čelil šikaně, pronásledovali ho reportéři, nakonec se z něj stal samotář, který se stěhoval z města do města pod různými jmény, aby se vyhnul pozornosti. Navzdory výjimečné inteligenci se Sidis živil podřadnými pracemi a zemřel v 46 letech kvůli náhlé mozkové příhodě.

V Guinessově knize rekordů je největší ověřené IQ 210 u Kim Ung-Yonga, který ovládal desítky jazyků. Kim Ung-Yong se narodil v roce 1962 v Soulu v Jižní Koreji. Když mu byl jeden rok, naučil se korejskou abecedu a tisíc čínských znaků studiem čínské básně ze 6. století. Ve třech letech řešil problémy s počty, vydal 247stránkovou knihu esejů a v pěti letech mluvil korejsky, anglicky, francouzsky, německy a japonsky. V japonské televizi šokoval publikum řešením diferenciálních rovnic . Když mu bylo osm, pozvala ho NASA ke studiu v USA. V 16 letech Kim NASA opustil, vrátil se do Jižní Koreje a získal doktorát ze stavebního inženýrství.

V roce 2011 nabídly studijní stipendia čtyři prestižní soukromé britské školy tehdy 11leté Victorii Cowie, která dosáhla stejného výsledku 162.

V roce 2015 se proslavil tehdy 14letý Brit Ainan Cawley s IQ 263 podle různých stupnic a měření. Když mu bylo devět let, dokázal odříkat číslo pí na 518 desetinných míst. V šesti letech přednášel o kyselinách a alkaloidech, o rok později složil zkoušku na úrovni Chemistry O určenou pro 16leté a v osmi letech se zapsal na Singapurskou polytechniku.

11letý Kevin Sweeney, který trpí autismem, přijel na test do skotského Edinburghu v roce 2022. Tam zjistili, že jeho IQ je 162. Tím se zařadil mezi jedno procento nejchytřejších lidí na světě. Rodiče jej považují za génia již od útlého věku. Když měl šest let, dokázal si zapamatovat periodickou tabulku prvků.

Nejmladší členkou Mensy se stala Isla McNabb z USA, která v roce 2022 ve svých dvou letech dokázala, že umí číst, a její skóre předčilo 99 procent lidí světa.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

shark 2
Zahraniční Technologie

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

profimedia-0872251828
Zahraniční

Požáry v Kanadě vyhnaly tisíce lidí

profimedia-0864628062.jpg
Hokej

Hokejistky si zahrají o bronz