úterý 7. května 2024

Další incident v Baltu. Švédsko hlásí poškození telekomunikačního kabelu

Kdo poškodil telekomunikační kabel mezi Švédskem a Estonskem, zatím není jasné. Švédsko jej ale spojuje s útokem na plynovod Balticconnector. Tam svou roli mohly hrát ruské tajné služby.

photo-104676

Švédsko ohlásilo poškození telekomunikačního kabelu v Baltském moři
Zdroj: PxHere

  • Švédsko ohlásilo poškození telekomunikačního kabelu v Baltském moři
  • Zdroj: PxHere

Švédské ministerstvo civilní obrany vydalo zprávu, že v Baltském moři je poškozený telekomunikační kabel, který propojuje Švédsko a Estonsko. Incident Švédi dávají do souvislosti s poškozením finsko-estonského plynovodu Balticconnector 8. října, z něhož finská strana podezřívá ruské tajné služby. Švédsko zatím podobné predikce nevyslovilo.

Švédský ministr obrany Carl-Oskar Bohlin oznámil, že k poškození došlo mimo teritoriální vody Švédska i jeho výlučnou ekonomickou zónu. „Víme, že toto poškození se odehrálo v podobnou dobu a ve fyzické blízkosti události, která byla dříve hlášená na plynovodu mezi Estonskem a Finskem,“ řekl ministr.

V případě poškození i finského plynovodu nejde o první incident, který se v Baltském moři za poslední dobu odehrál. Loni v září poškodily výbuchy dva ruské plynovody Nord Stream 1 a Nord Steam 2. Pachatelé jsou stále neznámí.

Autor: Jan Skala

Související

Češi podlehli Finsku.
Hokej

Češi týden před začátkem MS podlehli Finsku

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky

profimedia-0794564190.jpg
Hokej

Osmnáctka má mistrovství světa

profimedia-0866117998
Zahraniční

Finsko jako trn v oku Kremlu. Hybridní útoky chce řešit Evropská komise