pátek 3. května 2024

Co podniknout na svatého Martina? Kromě hodů můžete zavítat na otevření rozhledny či výstavu koček

Farmářské trhy, hodování, košt vín i návrat kapybar do Zoo Praha či otevření rozhledny Hamštejn. Na svatého Martina se koná nespočet akcí po celém Česku.

profimedia-0736737008

Koštování svatomartinského vína v Olomouc (11. 11. 2022)
Zdroj: Profimedia

  • Koštování svatomartinského vína v Olomouc (11. 11. 2022)
  • Zdroj: Profimedia

Na svatého Martina mají být sice průměrné denní teploty jen kolem sedmi stupňů s občasnými přeháňkami, ale vzhledem k počtu akcí vyhlášených na 11. listopadu by byla chyba zůstat doma. V každém větším českém městě může veřejnost zavítat na svatomartinské hody. Nespočet restaurací nabízí svatomartinské menu ať už s drahou husou či lacinější kachnou.

Ráno a dopoledne si můžete zajít nakoupit zeleninu a další regionální potraviny na farmářské trhy. Ty největší se konají na pražské náplavce, na náměstí Republiky v Plzni či Zelném trhu v Brně. Svatomartinské slavnosti si můžete vychutnat na jihomoravském Bzeneckém zámku, na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, na zlínském náměstí Míru, na Bukovanském mlýně v Jihomoravském kraji, na Hanáckém náměstí v Kroměříži, v klášteře svaté Voršily v Kutné Hoře, na hradu Loket a mnoha dalších místech v Česku.

Kromě hodů je veřejnost vítaná na slavnostním otevření rozhledny Hamštejn v Libereckém kraji u obce Kaberovy. Slavnostní otevření začíná ve 14 hodin. Ve Slatiňanech na Chrudimsku je možné pozorovat svatomartinský průvod. Hrad Karlštejn zas zve návštěvníky na zimní prohlídky a tematické svatomartinské prohlídky si připravil hrad Šternberk.

Zoo Praha si na 11. listopad na 11. hodinu připravila představení kapybar veřejnosti. Oblíbený druh „přerostlých morčat“ se po letech vrátil do pražské zoo. Kromě kapybar je 11. listopad zároveň jedním z podzimních víkendů, kdy se v Zoo Praha konají komentovaná krmení a setkání.

Stejně jako hodování patří k Martinovi také košt vín. Jeden z nich proběhne v Brně. V katedrále svatého Petra a Pavla bude svatomartinskému vínu požehnáno a svatý Martin ho poté slavnostně otevře na náměstí Svobody v 11 hodin V Brně budou moci ochutnat na 100 druhů vín. Jednadvacet vinařů bude nabízet svatomartinská vína v centru Olomouce. Na akci nebude chybět doprovodný program včetně ohnivé show. Vinařská obec Rakvice zve na Den otevřených sklepů. Vánoční atmosférou bude od 11. listopadu do 23. prosince oplývat zámek Valtice. První adventní prohlídka proběhne na svatého Martina v 10 hodin. Jihlava naproti tomu zve na mezinárodní výstavu koček.

Poznámka: Odkazy v textu vás vždy přesměrují na web dané akce.

Autor: Šimon Mitro

Související

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se dnes odpoledne

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky