úterý 14. května 2024

Chutná nám víc hamburger nebo avokádo? Studie má překvapivá zjištění

Podle nové studie nezdravé průmyslově zpracované potraviny nechutnají lidem o nic víc než zdravější varianty. Donedávna se přitom věřilo, že hamburger je pro lidi daleko chutnější než zdravé jídlo.

burger

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Přibíráme po nich kila a hrozí nám zdravotní problémy, přesto si bez nich spousta z nás neumí představit život. Řeč je o dobrotách jako je čokoláda nebo hamburger, tedy o průmyslově zpracovaných potravinách. Výsledky nové studie ale zažitý stereotyp, totiž že průmyslově zpracované nezdravé potraviny lidem chutnají více než zdravější alternativy, zpochybňují.

Studie vědců z univerzity v Bristolu zkoumala vzorek více než dvou stovek dospělých.  Dobrovolníci ochutnávali běžná jídla jako avokádo, oříšky, olivy, mufiny nebo zmrzlinu, ta se však lišila obsahem přidaných látek, které průmyslově zpracovaným potravinám dodávají výraznější chuť. 

Lidé hodnotili pokrmy na základě kritérií jako slanost nebo sladkost. Výsledky studie jsou překvapivé. "Můžeme zpochybnit předpoklad, že průmyslově zpracované potraviny jsou výjimečně chutné," stojí ve výzkumu.

To je jistě dobrá zpráva, protože nedávno v jiném výzkumu vědci potvrdili negativní dopady průmyslově zpracovaných pokrmů a nápojů na lidské zdraví. Mezi rizika patří kromě obezity a srdečních problémů i vznik rakoviny.

Autor: mš

Související

den bez diety
Světové dny Jídlo

Den bez diety

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

pizza
Světové dny

Den poslíčků pizzy

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení