sobota 4. května 2024

Chřipková epidemie je na vrcholu. Nejvíce marodí malé děti, nejméně důchodci

Situace kolem chřipkové epidemie by se už mohla začít uklidňovat. Podle hygieniků dosahuje počet nemocných svého vrcholu.

thermometer-3656065_1280

Chřipková epidemie letošní zimy dosahuje vrcholu.
Zdroj: Needpix

  • Chřipková epidemie letošní zimy dosahuje vrcholu.
  • Zdroj: Needpix

Chřipková epidemie v České republice dostupuje svého vrcholu. Podle zprávy, kterou vydal Státní zdravotní ústav, ještě v minulém týdnu počet chřipkových onemocnění v minulém týdnu stoupal o deset procent, ovšem ostatních respiračních onemocnění, včetně covidu, už začalo ubývat. Podle Hygienické služby ČR by počet nemocných měl už v dalších dnech začít klesat, přestože se stále bude pohybovat v epidemických číslech.

Zdaleka nejhorší situace panuje v Karlovarském kraji, kde hygienici evidují 2658 případů na sto tisíc obyvatel, následuje Pardubický kraj (2282) a Jihomoravský (2211). Přes číslo 2000 nemocných na 100 obyvatel se dostávají statistiky i v Moravskoslezském, Olomouckém, Libereckém kraji a na Vysočině. Nejméně nemocných má naopak Praha a Ústecký kraj.

Podle současných statistik nejvíce chřipkovým a respiračním onemocněním trpí děti do pěti let. Naopak nejméně nemocní jsou senioři na 65 let.

Autor: Jan Skala

Související

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

dítě pláč nemoc
Domácí Zdraví

Za týden přibylo 1 100 případů černého kašle

kašel mimino
Domácí Zdraví

Rostoucí počty případů černého kašle umocňují význam očkování